fbpx

Roxana Baban, avocat, părinte și voluntar în educație juridică: ” Copilul tău apreciază timpul petrecut cu noi, ca părinți. Cea mai simplă activitate făcută cu ai noștri copii rămâne în memoria lor pe tot parcursul vieții.”

Roxana Baban, avocat, părinte și voluntar în educație juridică: ” Copilul tău apreciază timpul petrecut cu noi, ca părinți. Cea mai simplă activitate făcută cu ai noștri copii rămâne în memoria lor pe tot parcursul vieții.”

1. Bună, Roxana! Știm că ești voluntar în educație juridică, avocat și mediator cu o experiență de peste 18 ani, dar și o persoană creativă – autoarea de drept al jocurilor juridice! Povestește-ne puțin cum ți-a venit ideea și drumul pe care Themesis l-a parcurs de la vis la realitate?

Voluntariatul a început din dorința sinceră de a transmite din cunoștințele mele juridice, de a contribui cu ceva la comunitatea din care fac parte și de a contribui la schimbarea mind-seturilor despre drepturi și responsabilități Voluntariatul mi-a oferit mai mult decât mă așteptam, provocări, zâmbete de la copii, clarificarea juridică de care adolescenții au nevoie și mi-a oferit și ideea de a crea jocurile juridice. E ceva divin!  Într-una din zilele în care pregăteam lecția de educație juridică mi-am pus întrebarea: Cum pot eu să transmit informațiile juridice într-un mod în care să fie înțelese de copilul de la grădiniță, elevii și adulții care nu au avut legătura cu termenii juridici? Și așa s-a născut jocul juridic: din orele de voluntariat și din dorința de a transmite informații într-un mod prietenos, fiind convinsă că și prin acest joc investim în educație juridică și în viitorul nostru!

2. Ne poți spune cum ai ajuns să fii membru bizz.club Iași și cum a contribuit experiența ta de membru la conturarea ideii jocului?

De prin 2018 eram în căutarea unei/unui/ colaboratoare pentru scoaterea la lumină a jocurilor jurdice, iar de Bizz Club am auzit de la Irina Vasilescu care ne-a vorbit la un curs de-al ei, despre evenimentul DEVOS 4 – Eveniment Premium de Business Networking 2019. Am văzut-o ca pe o oportunitate în dezvoltarea mea și a ideii pe care am conceput-o. Atunci am făcut cunoștință cu Răzvan Zvorișteanu și Daniel Cioancă, dar am legat doar câteva cuvinte.

Am participat la câteva întruniri săptămânale ale Clubului bizz.club Iași și am descoperit dorința de dezvoltare personală împărtășită și altora, sprijin, reciprocitate și am considerat că energia grupului, informațiile transmise și ajutorul oferit îmi sunt necesare și utile în dezvoltarea mea, iar eu, la rândul meu pot oferi antreprenorilor din experiența mea.

Drumul până la Răzvan a fost plin de provocări și experințe, iar până la el am găsit foarte puține persoane care să împărtășească cel puțin aceleași valori cu mine și care efectiv să creadă în ideea mea și să investească timp și resurse.

După prima discuție avută cu Răzvan am devenit asociați și imediat am trecut la îmbunătățirea jocurilor juridice într-un mod alert. Jocul final este rezultatul unei munci de echipă.

Suntem amândoi părinți, ne plac foarte mult principiile de dezvoltare a relației părinte-copil pe care le susținem, iar acest lucru ne-a ușurat comunicarea.

Mai mult, eu sunt partea creativă din spatele jocurilor, iar Răzvan completează, îmbunătățește cu idei, cu partea tehnică și organizatorică.

3. Care e legătura, din punctul tău de vedere, dintre joc și lumea justiție? Ce beneficii poate aduce o îmbinare între cele două?

Foarte bună întrebarea!

Justiția este un domeniu rigid, pe care îl cunoști doar în anumite circumstanțe sau făcând facultatea de drept. Încă din timpul studenției am văzut ca o necesitate ca orele de educație juridică să fie predate din timpul școlii, deoarece ceea ce elevii învață la orele de educație civică nu este suficient din punct de vedere al drepturilor și obligațiilor. Mulții copii și adulți nu știu, de exemplu, că vârsta de 14 ani, aduce la pachet nu numai cartea de identitatea ci și tragerea la răspundere a minorilor pentru faptele lor.

Acest joc juridic, unic în România, aduce informații din lumea justițiarilor, dar și idei despre ce reprezintă o carieră în domeniul juridic. Este o lecție despre CUI sau CĂREI persoane te poți adresa atunci când dreptul îți este încălcat, sau când vrei să închei un anumit contract sau document, ori ai o dispută și vrei să o mediezi  sau pur și simplu ai nevoie de o informație din domeniul juridic.

Fiecare personaj din joc este găsit în realitate, precum și explicațiile fiecărei profesii juridice. Veți descoperi, de exemplu, că fiecare profesie își poartă haina, la propriu. Judecătorii au robă și detalii pe robă în funcție de instanța la care profesează. De asemenea, și grefierii, avocații, consilierii, procurorii poartă o anumită robă în instanțele de judecată. Iar, polițiștii au anumite uniforme în funcție de activitatea desfășurată. Toate aceste informații, dar și altele, le descoperiți jucând jocul Themesis, pe care îl puteți achiziționa de pe site-ul www.themesis.ro și de pe pagina de Facebook – Themesis jocuri în familie.

Acest joc contribuie la îmbunătățire cunoștințelor din sistemului juridic din România, stabilirea unor noi mind-set-uri ce ar putea duce la schimbarea percepțiilor pentru sistemul juridic.

4. Domeniul justiție pare unul destul de rigid și inaccesibil multor oameni. De ce crezi că s-a format această percepție și cum rezolvă jocul Themesis aceste prejudecăți?

Justiția este un domeniu este un domeniu rigid, cel puțin până descoperiți jocurile Themesis.

Domeniul juridic este greu accesibil, în special din cauza termenilor juridici. Cum medicii au tratatele lor și termenii lor medicali, așa și noi juriștii avem codurile noastre și limbajul nostru juridic. Sora mea, care profesează ca medic în Germania spune că: ”cel mai important factor, dar si cel mai greu de realizat, absolut esențial pentru rezultatele tratamentului, este înțelegerea de către pacient a boli, a evoluției și a necesitații tratamentului”. Așa și în domeniul juridic, consider că este esențial să înțelegi și sa iți cunoști drepturile și obligațiile, pentru că orice drept vine împreună cu o îndatorire. Sunt de părere că a fi liber începe prin a-ți cunoști drepturile, a le înțelege și a le respecta.

Jocul Themesis ajută la schimbarea acestei percepții printr-o înțelegere mai bună și mai eficientă într-un mod distractiv. Prin jocul Themesis am simplificat limbajul juridic făcându-l accesibil chiar și celor care nu au cunoștințe în acest domeniu.

Mai mult de atât, jocul oferă șansa de a provoca schimbări utile în relațiile dintre justițiari și justițiabili și între părinți și copii. Încă din 1937, Arnold Gessel arăta că în joc există un fel de „adulterism” care constituie o cale de socializare a copilului. Copilul se socializează jucând rolurile altora, de exemplu rolul avocatului, mediatorului sau al judecătorului s.m.d. din jocul Themesis și astfel interiorizează și înțelege lumea justiției cu termenii săi juridici prin transpunerea în rol a atitudinilor, experimentând.

Oricine poate să observe cât de „serios” se joacă copii și o fac pentru că le place, pentru că se bucură, provocați la întrecere în joacă, de la care noi, adulții, putem învăța continuu.

Astfel, jocul Themesis este o metodă și un mijloc de educație prin joacă, de dezvoltare a copilului, dar și al adultului, un exercițiu de viață, de pregătire pentru intrarea în lumea juridică reală.

5. Ce i-ar transmite un jurist unui părinte care vrea să achiziționeze jocul? De ce e important ca atât părinții cât și copii să se familiarizeze cu lumea justiției?

Trăim într-o lume ghidată de reguli, legi scrise și legi nescrise. Fiecare domeniu, că vorbim de sănătate, legislație, educație, își are rolul său în viață noastră, iar informarea corectă și cât mai timpurie duc la îmbunătățirea cunoștințelor personale și luarea unor decizii legale.

Jocul juridic este despre prezent, dar și despre viitor. Nu este doar distractiv și educativ, ci pune accent și pe dezvoltarea umorului, intuiției, mobilității lexicale, calităților actoricești și imaginative. Este, în același timp, joc individual și joc de echipă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Pentru cei mici avem războiul Gardienilor Justiției, asocierea cardurilor, iar pentru o dificultate sporită avem alte 5 jocuri, toate într-un singur joc. Joaca, jocurile sunt cele mai bune moduri de însușire a unor concepte, deprinderi, cerințe care vor fundamenta ulterior pregătirea în școală și pentru viață.

Educația individului începe în primii ani de viață. Tot atunci apar și întrebări ca: Ce vrei să te faci când vei fi mare? Din cauza asta, este necesar ca părintele să-i ofere copilului posibilitatea să-și descopere vocația oferindu-i prin jocul juridic posibilitatea să intre în contact cu meseriile juridice.

Copilul tău apreciază timpul petrecut cu noi, ca părinți. Cea mai simplă activitate făcută cu ai noștri copii rămâne în memoria lor pe tot parcursul vieții. Renunțând la rutina ta și încercând ceva nou este una dintre cele mai bune modalități de a te angaja în activități distractive dar, totodată și educative, oferindu-i copilului posibilitatea de a răspunde întrebării de mai sus.

Bruce Perry spunea că: „Copiii nu au nevoie de multe jucării. Cea mai bună jucărie pe care o poate avea un copil este un părinte care să se așeze pe podea și să se joace cu el.”

Pentru a privi acest joc din perspectiva unui om de business, citește interviul cu Răzvan Zvorișteanu, pentru a afla secrete din culisele promovării și a lansării lui citește gândurile lui Cosmin Clipa, Marketing Addicted.

Se spune că ”Joaca este începutul cunoaşterii” așa că te invităm să descoperi alături de cei dragi cele mai fascinante provocări ale jocului Themesis, aici.