fbpx

Antreprenor pe timp de criză: Cum consolidezi rata de retenție a angajaților tăi?

Antreprenor pe timp de criză: Cum consolidezi rata de retenție a angajaților tăi?

Antreprenor pe timp de criză: Cum consolidezi rata de retenție a angajaților tăi?

Dinamica afacerilor de astăzi impune antreprenorilor o serie de provocări, iar adaptabilitatea și orientarea către soluții reprezintă cheia succesului. Instabilitatea economică, presiunile la care este supusă piața forței de muncă și lipsa de personal pregătit și motivat au generat nevoia acută de a menține o rată crescută de retenție a angajaților.

Astfel, se conturează ideea conform căreia menținerea angajaților existenți în cadrul companiei devine o alternativă extrem de valoroasă și necesară. Această strategie de păstrare a oamenilor valoroși în companii, ajută angajatorii să facă față provocărilor financiare și a costurilor asociate procesului de recrutare și formare personalului calificat.

Forță de muncă din Asia: Stabilitate și angajament pe termen lung

O soluție atât pentru îmbunătățirea ratei de retenție a angajaților cât și pentru predictibilitatea bugetară și temporală este aducerea forței de muncă din Asia și integrarea în dinamica contextului profesional din România. Personalul asiatic colaborează cu companiile locale în baza unui contract cu durata minimă de cel puțin doi ani, oferind stabilitate și angajament pe termen lung.

Sebastian Arhire, fondatorul Open Borders, are o experiență de peste 20 de ani în resurse umane și în dezvoltarea programelor și soluțiilor personalizate pentru partenerii de business. Acesta ne-a relatat că:

”Faptul că m-am deplasat personal în Nepal, că am luat contact cu societatea, cultură și mentalitatea acestora m-a ajutat în înțelegerea dinamicii forței de muncă și economiei nepaleze în ansamblul său.

Astfel, apreciez că domeniile de activitate din România, care pot fi deservite de resurse umane calificate și necalificate din Nepal, sunt: confecții, construcții, HoReCa, panificație – patiserie, producție (muncitori – operatori, depanatori, tehnicieni, ingineri, etc), servicii de curățenie și babysitting, pază și protecție privată, service-uri – spălătorii auto, zootehnie, agricultură și nu în ultimul rând industrii creative (IT&C). ”

Angajații asiatici se remarcă prin loialitate, seriozitate și devotament față de munca lor. Aceștia vin în România cu scopul de a munci intens pentru a putea susține propriile familii rămase în țările de origine, unde salariile sunt mai mici și condițiile de trai modeste.

În sectorul de construcţii de clădiri rezidenţiale, nerezidenţiale şi în construcţiile de drumuri şi autostrăzi lucrează mai mult de 11.000 de muncitori asiatici, în HoReCa numărul lor este de aproape 7.900, iar în comerţ lucrează, cumulat, mai mult de 3.600 de astfel de angajaţi.”

Cei mai mulţi români care ocupau aceste joburi au ales să lucreze în străinătate, iar şcolile profesionale nu mai pregătesc îndeajuns de mulţi muncitori şi nu țin pasul cu nevoia de pe piaţa muncii.”- arată ultimile statistici publicate în aprilie 2023.

Investiția este recuperată în primul an de colaborare

Un prim pas fundamental ce trebuie parcurs este evaluarea într-o manieră completă a costurilor și a beneficiilor integrării în companie a lucrătorilor asiatici. 

Este important să nu ne concentrăm initial doar asupra investiției imediate, ci să luăm în considerare și avantajele pe termen lung, cum ar fi creșterea veniturilor, extinderea pe piețe noi și eficiența crescută a forței umane.

Dacă ar fi să conturăm profilul de lucru al unui muncitor asiatic, vom menționa câteva avantaje importante pe care acesta le poate aduce în piața muncii din România:

– productivitate: persoanele asiatice sunt persoane muncitoare, cu ritm crescut al dinamicii muncii;

– disponibilitate la un program de lucru extins: personale din țările asiatice sunt obișnuite să lucreze în medie 10 ore/ zi, 6 zile pe săptămână.

– gama diversă de abilități și experiență: muncitorii asiatici sunt cunoscuți pentru abilitățile tehnice solide.

În concluzie, consolidarea ratei de retenție a angajaților în timpul unei crize este esențială pentru succesul unei afaceri. Adaptabilitatea și orientarea către soluții sunt cheia în fața provocărilor economice și deficitului de personal calificat. Aducerea forței de muncă din Asia poate reprezenta o soluție valoroasă, oferind stabilitate și angajament pe termen lung.

Evaluarea costurilor și beneficiilor pe termen lung arată că avantajele aduse de acești angajați pot depăși cu mult investițiile inițiale.

Open Borders oferă servicii specializate de recrutare, aducere și integrare a forței de muncă din Asia în companiilor locale și naționale.

Open Borders este parte a Train2Perform 360° Business Partnership, suita de companii partenere care își propune să acopere un spectru amplu de nevoi ale companiilor client.

Drept urmare, clienții noștri beneficiază de reduceri și oferte exclusive din partea partenerilor noștri: Train 2 Perform, Moldrom Finance, Cabinet de Avocat Daniela Arhire și Moldrom Insolvency

Aflați mai multe pe site-ul Open Borders: www.openborders-hr.com.