fbpx

Zece reguli pentru negocierile tale. Întâlnirea 18 a bizz.club Iași

Zece reguli pentru negocierile tale. Întâlnirea 18 a bizz.club Iași

La ultima întâlnire a bizz.club Iași am negociat, am ascultat, ne-am distrat, ne-am inspirat, ne-am jucat (la începutul momentului de educație) și am plecat acasă mai bogați.

Da, mai bogați și la propriu și la figurat.

Am ales să construim o comunitate a conversațiilor pline de sens și cu multe beneficii pentru dezvoltarea personală și profesională pentru că uneori, singuri, e dificil să ieșim din propria rutină și din anumite cercuri vicioase, dominate de obiceiurile neproductive.

Așa că ne inspirăm unii pe alții, contribuim cu idei și soluții la provocările care apar pentru fiecare membru din comunitate și ne motivăm reciproc cu scopul de a ne autodepăși.

Revenind la ”bogăție”, pe de o parte, am aflat despre 10 reguli esențiale într-o negociere de la Radu Nechita, deci putem spune că ne-am îmbogățit bagajul de cunoștințe necesare unui antreprenor.

Pe de altă parte, la momentul de Spotlight, ne-am îmbogățit spiritual cu o serie de cărți câștigate la tombolă, dar și cu povestea de viață a lui Iulian Sandu de la INNVISION.

 

 

Ne-a povestit pragmatic, pas cu pas, dar cu umor despre parcursul profesional pe care l-a avut, dar și despre planurile de viitor pe care intenționează să le realizeze.

A fost inspirațional. Ne-am ales cu multe lecții, idei și motivație să acționăm la rândul nostru.

Înainte de a te înscrie la următoarea întâlnire (presimt că vrei să o faci chiar acum), iată cele 10 reguli despre care ne-a povestit Radu Nechita de la Mentor Training.

  1. Nu negocia (spune promisiunea ta de valoare, explică ce avantaje și beneficii are soluția ta ca răspuns la nevoia lui)

Spune-ți OUV, promisiunea ta de valoare pentru el, explică ce avantaje și beneficii are soluția ta (unică, diferențiaz-o) ca răspuns la nevoia lui și urmărește semnalele de cumpărare.

  1. Nu negocia cu tine (nu-ți crea scenarii negative)

Unii oameni au tendința să-și pună tot felul de piedici (dacă n-o să vrea, dacă-i prea mare prețul etc) și de fapt își pierd încrederea în ei. Nu te subestima! Începe cu propunerea deschis, dezinvolt).

  1. Nu accepta niciodată prima ofertă

Când cineva vă pune pe masă oferta lui întotdeauna mai este și una mai bună. Nu neapărat de preț, cu cu alți parametri: volum, livrare, avans etc.

Două motive să nu acceptați: dacă și celălalt este negociator își va ține și pentru sine ceva, vă va spune oferta mai avantajoasă pentru el, dacă este negociator profesionist nu va dori să incalce regula a doua.

 
 
  1. Nu oferta primul (dacă poți evită asta)

Cine face primul oferta, își dezvăluie primul poziția, iar celălalt se va raporta la aceasta. Cum evităm asta?

Adresând întrebări. Cine adresează întrebările, conduce discuția.

  1. Ascultă mai mult, vorbește mai puțin

”Avem două urechi și o singură gură, haideți să le folosim în acaestă proporție”

  1. Fără cadouri necerute

Dacă cineva vrea un avantaj, fă-l sp simtă că trebuie să muncească pentru asta.

  1. Atenție la ”efectul Salami” (nu ”felia” oferta)

Nu dezmembrați soluția voastră în prețuri pe compartimente

  1. Evită regretul începătorului

După o negociere cu toții ne întrebăm ne întrebăm: oare puteam mai bine? Puteam obține mai mult? Decât să facem asta, mai bine răspundem la 3 întrebări:

  • Dacă îi fac o concesie, cât mă costă de fapt? 
  • Cât valorează pentru el concesia mea?
  • Ce primesc eu?

         9. Nu face niciodată un contract pe genunchi

Când celălalt accelerează (insistă) înseamnă că vrea ceva de la tine, ai ceva bun, vrea să profite, îți ascunde ceva (un risc, lipsă stoc). Adresează-ți întrebările de la punctul 8, întreabă-l motivul, observă semnele, vinde-i mai scump.

        10. Nu-ți dezvălui prețul minim.

Nici înainte, în timpul sau după întâlnire. Oricât de prieteni sunteți vei transforma instantateu o relație din win-win in win-lose.

Mulțumim că ai citit până aici. Acum te poți înscrie la întâlnirea următoare. Se anunță o super întâlnire. Vorbim despre frica de a vorbi în public și finanțe (la momentul de Spotlight).

Primele 3 întâlniri sunt complet gratuite.

P. S: Mulțumim Paul Covalschi pentru momentele pe care le-ai surprins cu finețe și creativitate.