fbpx

Traseul de creastă al propriului business by Adrian Cioroianu

Traseul de creastă al propriului business by Adrian Cioroianu

Nu ne-am vazut de 18 ani. Dar am ramas amandoi la fel. M-a “ucis” si m-a facut mai puternic la fiecare pas. Traseul de creasta al Fagarasilor plus Moldoveanu – 94.1 km, urcare 7200 m, coborare 6730 m.

Iar timp de 5 zile nu m-am gandit decat cum sa pun un pas in fata celuilalt. Pas dupa Pas. Pana la final. Atunci cand ai propriul business te gandesti la fiecare pas si mergi inainte. Pas dupa pas.

Si pana sa aleg calea antreprenoriatului a trecut ceva timp. La inceput mi s-a parut ca este mai sigur daca sunt si corporatist si intreprinzator. Numai ca lucrul asta merge pana la un punct. Cand trebuie sa faci o alegere. Si asta e punctul in care iti trebuie un pic de curaj. Sa apuci pe un nou drum.

Inceputul a fost greu: drum forestier, deal, padure, diferenta mare de nivel…Greu. Acelasi lucru in business: cel mai greu lucru a fost sa imi fac actele pentru firma, pentru ca pur si simplu nu imi placea birocratia, nu imi placea cum eram tratat de reprezentantii institutiilor publice. Dar pana la urma am razbit.

Cand pleci la drum pe munte, nu ai intotdeauna tot ce iti trebuie. Mai descoperi si pe drum ce ai nevoie. Dar trebuie sa mergi inainte si sa faci rost de ce ai nevoie. Spre deosebire de alti munti din Romania, in muntii Fagaras chiar gasesti apa. Dar au fost momente cand nu mai aveam apa si chiar imi era sete pana sa dau de urmatorul izvor. Trebuie sa mergi tot inainte. Intri in propriul business, bazandu-te pe ce ai invatat in corporatie ( e o scoala buna ), pe experienta ta, dar trebuie sa inveti lucruri noi mereu. Si sa le aplici. Sa te dezvolti.

Cand in sfarsit ajungi pe creasta, cu mare efort, in primul rand opreste-te o clipa sa sarbatoresti. Apoi uitat-te catre urmatoarea ta tinta. In propriul business, nu o sa ai succes imediat. Poate o sa treaca 2-3 ani pana cand sa ajungi pe un prim varf, dar apoi trebuie sa privesti spre unul si mai mare si sa te pui iar la drum. Si sa stii ca o sa urci, dar o sa si cobori. Dar de fiecare data cand cobori, apoi urci si mai sus decat data trecuta.

Pe drum te intalnesti si cu altii ca tine. Si alegi sa mergi o parte de drum impreuna. Sa ii ajuti. Sa te ajute. Nu este nimic mai frumos decat sa incerci sa cresti impreuna cu altii in business. Sa impartasesti cu ei cunostintele tale. Sa inveti de la ei la randul tau. Sa construiesti parteneriate. Cu cat imparti mai multe cu ceilalti, cu atat esti obligat sa inveti mai multe lucruri noi.

Vei vedea in jurul tau si oameni care renunta, pentru care drumul este prea greu. Este normal sa se intample asta. Nu inseamna ca acei oameni sunt mai putin buni decat tine, inseamna doar ca aleg un drum mai potrivit cu ce pot ei in acel moment. Daca poti sa ii ajuti, fa-o. Fara sa uiti pentru ce ai venit tu acolo.

Sunt momente frumoase pe munte. Cand iti place ce faci, cand iti place ce vezi, cand te simti bine. Dar sunt si momente cand esti obosit si te-ai saturat si nu vrei decat sa se termine. Cel mai usor lucru este sa renunti. Dar apoi tragi de tine si mergi mai departe.

Sunt locuri periculoase si care necesita atentie: Curmatura Sarii, Fereastra Zmeilor, La 2 pasi de Moarte. Ca sa treci de ele, este nevoie de multa atentie, de concentrare si efort. Si mult calm. Si in business vor fi momente grele. Nu te pierde cu firea. Nu dispera. Incearca sa le rezolvi si sa inveti din greselile pe care le-ai facut.

Sunt momente cand nu poti comunica cu cei dragi. Iar ei isi fac griji pentru tine. Dar apoi ii auzi iar. Si asta e cel mai important. Nu inseamna nimic atunci cand realizezi ceva si nu ai cu cine sa imparti asta. Cand busola ta o ia razna.

Tot timpul trebuie sa tragi tare. Si porti o greutate pe umeri. Pe munte este rucsacul si mai este si cortul. In business este insusi viitorul acestuia, al tau, al oamenilor care sunt in echipa ta si cred in tine.

Mai ratacesti si drumul pentru ca nu intotdeauna este bine marcat. Sau nu esti atent. Dar apoi il gasesti iar. Cateodata si cu un pic de noroc. Trebuie sa crezi in tine si sa te bazezi si pe intuitia ta.

Sa ajungi in varf necesita putere fie ca e vorba de Moldoveanu sau de business-ul tau! Iar in drum spre varf s-ar putea sa fie si raspunsul de ce iti place sa urci “muntii”.


Adrian este Hunter, Farmer, Negociator, Influencer, Sales Trainer în companii precum: Orange, Sony Ericsson, Intel Corporation. Nu mai este 50% corporatist, 50% antreprenor, ci este 100% antreprenor. Face doar ceea ce îi place la propria companie de training, adica training și consultanță în vânzări. Mai nou îi place să scrie. Adrian a scris o carte de vânzări “Vând orice, oricând, oricui. Ce contează cu adevărat în vânzările B2B?” și este coordonatorul cărților “Povești nemuritoare de vânzări” și Vânzări 2.0. Punct și de la capăt” – o colecție de experiențe trăite de vânzători cu experiență din diferite industrii, povești reale de vânzări din care pot învăța toți cei care au tangență cu vânzările.