fbpx

Scara celor 5C sau Cum să ai parteneriate de succes în business by Călin Iepure

Scara celor 5C sau Cum să ai parteneriate de succes în business by Călin Iepure

Ce crezi că este mai important: ce ştii să faci sau cu cine ești partener?

Poate părea o întrebarea cunoscută, dar răspunsul în care cred este că oamenii pe care îi  ai în jurul tău te pot ajuta de 100 sau de 1000 de ori mai mult în privinţa deschiderii oportunităţilor de business, decât ceea ce ai învăţat să faci.

Din acest motiv, e important să ai în jurul tău parteneri de afaceri pe care îi poți ajuta să se dezvolte și care, la rândul lor, te pot ajuta să crești. Astfel puteți crea împreună o valoare mult mai mare pentru proiectele, afacerile și societatea din care faceți parte.

Atunci când auzi termenul ,,parteneriate de succes” la ce te gândești?

Poate la prima vedere ai putea să crezi că e vorba doar despre legarea de relaţii cu oameni care te pot ajuta să îţi atingi obiectivele de business sau profesionale! Dar este mult mai mult decât atât!

Întâmplarea face ca până în acest moment să fi avut 26 de parteneri de business,  în 14 afaceri diferite! Pare mult? Pare puțin? Nu știu… Dar ce știu cu siguranță este că aceste parteneriate m-au ajutat să descopăr ce înseamnă acestea cu adevărat. Parteneriatele  uneori au ,,durat” și alteori au ,,durut”!

Parteneri de tip „schelă” v.s. parteneri de tip ,,zid”

Există nenumărate articole şi cărţi despre cum să îți găsești partenerii de business potriviți. Toate sunt pline de sfaturi, de sugestii, de paşi simpli şi tehnici de a întâlni pe cineva care poate deveni extrem de relevant pentru viitorul tău şi al business-ului  în care eşti implicat.

Însă 99% dintre acestea omit cel puțin un pas din ,,scara celor 5C” pe care vreau să ți-o împărtășesc! Iar asta face ca parteneriatele să se clatine, să semene mai mult cu o schelă, decât cu un zid solid. Parteneriatele de tip ,,schelă” durează, de regulă, până când unul dintre parteneri își îndeplinește obiectivul, pe când cele de tip “,,zid” durează, de cele mai multe ori, timp îndelungat sau chiar dau naștere unei prietenii  pe viață!

Poate sună deplasat, dar oamenii vor parteneri autentici, cu care să se conecteze la  bune şi la rele. Oamenii caută să intre în relaţii profunde, care să le aducă beneficii aflate cu mult dincolo de o situaţie oarecare de afaceri.

Cei 5C sunt ca o scară cu 5 trepte care determină calitatea și profunzimea relației dintre parteneri. Și dacă nu parcurgi sau, dimpotrivă, sari peste una dintre trepte, șansele ca parteneriatul să se surpe  – mai devreme sau mai târziu – sunt foarte mari.

Prima treaptă: CHIMIA – Analizează chimia dintre voi

E important să existe un contact interuman autentic cu cealaltă persoană care să determine o legătură la nivel personal! Oamenii între care nu ,,funcţionează” bine relaţiile  la nivel personal, sunt primii pe care ar trebui să-i eviți atunci când vine vorba de relații de business.

Contactul iniţial ajută la crearea chimiei dintre parteneri, atunci când există sinceritate, respect reciproc şi experienţe comune.

Cea de-a doua treaptă: CARACTERUL – Observă sinergia valorilor

După cum probabil știi deja, valorile personale sunt cele care determină felul în care facem lucrurile. Prin urmare,atunci când ești atent la reacțiile, la comportamentul și la comunicarea celuilalt, poți identifica relativ ușor care sunt valorile sale.

Mai târziu asta ne poate ajuta să ne dăm seama dacă valorile converg înspre interese comune. O întrebare bună de verificare pe care o folosesc este: Pot să-mi las toată averea pe mâna acestui om?

Cea de-a treia treaptă: COMPETENȚA – Validează mixul de competențe

De multe ori, mai ales la început, am avut tentația ca în proiectele în care eram implicat să aduc oameni asemenea mie! De ce? Pentru că simțeam undeva în interiorul meu că ei sunt cei care mă înțeleg cel mai bine. Și așa și este! Cel puțin la început!

Totuși, afacerile prospere aduc împreună parteneri cu competențe comune. E important să observi care sunt competențele sau înclinațiile celuilalt și să vezi în ce măsură se armonizează cu ale tale. O afacere ar trebui să aibă măcar 3 componenți: un vizionar, un implementator și un manager. Dacă tu și  partenerul tău împărtășiți această opinie, șansele ca afacerea sau proiectul vostru să pornească cu dreptul sunt mult mai mari.

Cea de-a patra treaptă: CLARITATEA – Definește clar rolurile și responsabilitățile fiecăruia

Cele mai multe probleme de comunicare apar datorită așteptărilor și presupunerilor care derivă de cele mai multe ori din comunicarea deficitară! Un proces de comunicare sănătos are loc atunci când sunt stabilite clar rolurile și responsabilităţile, şi toți partenerii vorbesc un  limbaj comun.

Prin urmare, această treaptă este solidă atunci când aşteptările noastre reciproce au fost clarificate!

Ultima treaptă: CHEFUL – Verifică implicarea fiecăruia dintre voi

Odată ce ați stabilit acţiuni clare și bine gândite, fii atent la implicarea fiecăruia dintre voi. Implicarea și proactivitatea pot ajuta la  identificarea soluţiilor posibile pentru a ne atinge scopul comun și pentru a duce parteneriatul la următorul nivel.

Pentru că, de multe ori succesul afacerii tale depinde de calitatea partenerilor tăi,  te invit să-ți validezi parteneriatele cu ajutorul Scării celor 5C.

Iar dacă ești în căutare unor parteneri cu care să ai Chimie, Caracter, Competență, Claritate și Chef, te invit să ne vizitezi la ședințele bizz.club Iași ce au loc în fiecare joi, în intervalul 7:30-10:00 la Salonul Alb al Hotelului Traian. Înscrie-te folosind linkul de pe situl nostru bizz.club sau accesând pagina noastră de facebook.

 Networking-ul nu este doar despre colectarea de contacte. Este și despre cultivarea relațiilor!

 


Călin Iepure coordonează cea mai extinsă organizație de Business Networking din România – bizz.club și este fondator al mai multor startup-uri cu influență în sfera educațională: SELLification – The PROFESSIONAL’s Selling Game, De vorbă cu Antreprenorii – Platformă online de dezvoltare antreprenorială, Școala Alfa – Sistemul ALFA de dezvoltare personală și auto-educație.

 

calin.iepure@bizz.club
0729 154 970
www.bizz.club