fbpx

”Regula de aur” a gestiunii sănătoase a finanțelor. Întâlnirea 29 a bizz.club Iași

”Regula de aur” a gestiunii sănătoase a finanțelor. Întâlnirea 29 a bizz.club Iași

Vrei să știi ce greșeli să eviți când vine vorba de investiții, vrei să afli ce înseamnă de fapt activele și pasivele care au legătură cu firma ta? Vrei să știi regula de aur și legătura dintre cele două?

Atunci citește acest articol.

La întâlnirea cu numărul 29 a bizz.club Iași, Adrian Sorocaniuc, specialist în management financiar, a aprofundat problematica gestionării sănătoase a finanțelor din compania ta.

A amintit de o ”regulă de aur” care, odată ce o respecți și o urmărești cu strictețe, îți aduce echilibrul financiar.

Însă, înainte de a ajunge la ea, Adrian a vorbit despre o regulă și mai importantă, o regulă de bază pe care orice antreprenor ar fi bine să o cunoască:

Nu confunda finanțele personale cu cele ale firmei.

Odată ce ai fixat în minte această regulă simplă, te poți gândi la cea de aur.

Ce reprezintă regula de aur a gestiunii sănătoase a finanțelor?

Alinierea maturității activelor și pasivelor. Concret?

Se referă la echilibrul bilanțier. Bilanțul reprezintă ”cartea de vizită” a companiei, adică, un document contabil static ce reflectă situația financiară a companiei, la un moment dat.

Revenind la alinierea celor două structuri, e bine să știi că întotdeauna pasivele sunt egale cu activele în situația în care bilanțul se află în echilibru.

Ce sunt de fapt activele și pasivele?

Activele pot fi de 2 feluri: active fixe și active circulante. În prima categorie sunt incluse cele necorporale, corporale și financiare, adică diferite licențe pe care le folosești, clădiri, mașini, utilaje, echipamente care nu produc bani efectiv. În a doua categorie sunt incluse stocuri, creanțe, numerar, cheltuieli în avans, adică starea lichidă a afacerii.

Pasivele reprezintă fie capitalul propriu, fie datoriile pe termen lung, fie cele pe termen scurt.

Cum se aliniază cele două?

De exemplu, dacă vrei să investești într-un teren sau într-o mașină pentru firmă, trebuie să ai niște surse de finanțare corelate, pentru că activele fixe nu produc bani. ”Bun. Și, atunci, ce fac?” Probabil că te întrebi.

Ei bine, apelezi fie la bancă, la un leasing sau împrumut de la unul sau mai mulți asociați, fie apelezi la capitalul social cu care ai înființat firma, la rezerve personale sau la profitul din trecut pe care nu l-ai extras din firmă.

Ce înseamnă să ai un bilanț echilibrat?

Indicatorul care verifică dacă s-a respectat corelația dintre banii blocați și sursele de finantare, respectiv activele lichide și sursele de finanțare. Acest indicator se numește fond de rulment sau capital de lucru.

Un fond de rulment pozitiv înseamnă ca suma cumulată din activele lichide pe care le poți transfera în cash să fie mai mare decât ce ai de plătit din ele(furnizori, chirie, bancă etc). În cazul în care nu rămâne nicio rezervă se ajunge la un bilanț negativ, iar asta se va resimți la nivelul afacerii pentru că intri în incapacitate de plată.

Altei idei:

  • Într-un business este esențial să generezi plus-valoare pentru clienți și pentru acționari, altfel nu se mai poate numi business. Acea plus-valoare se va regăsi în fondul de rulmenti
  • Rolul cifrelor într-un business este de a valida sau nu niște decizii.
  • Nu finanța din linii de credit mașini, terenuri, clădiri, echipamente, pentru că riști să generezi un dezechilibru.

La momentul de Spotlight, Carmen Belcescu ne-a surprins prin deschiderea, energia și pasiunea cu care a vorbit despre felul în care ajută oamenii.

Cu o experiență vastă în diverse domenii, Carmen a coborât la ”firul ierbii” pentru a sprijini clienții să realizeze o experiență a consumatorului ca la carte.

Ce face concret?

  • Creează un avantaj comercial companiilor prin strategii eficiente și cursuri de comunicare cu clienții, destinate angajaților.
  • Ajută companiile să-și rețină și să-și fidelizeze clienții.

Te așteptăm nerăbdători să ne faci o vizită săptămâna viitoare!