fbpx
728 x 90

Nu te limita doar să supraviețuiești. Află cum poți ieși mai puternic din această ”criză”

Nu te limita doar să supraviețuiești. Află cum poți ieși mai puternic din această ”criză”

Suntem nesiguri, ne căutăm o ancoră de care să ne agățăm ca să supraviețuim într-un ocean de incertitudine. Testăm ipoteze, încercăm să ne reinventăm, dar uneori ne cuprinde sentimentul de neputință.

Când e vorba de management tot ce-ți dorești e ca lucrurile să fie ca înainte. Să ai din nou sentimentul de control și predictibilitate. Însă, suntem într-un context în care nimic nu mai e ca înainte, realitate s-a schimbat, iar viitorul este incert. Nimic nou sub soare până aici. Ca manager sau antreprenor e indicat să râmâi ferm, motivat și să iei decizii. Indiferent de rezultatul și precizia lor trebuie să iei decizii.

Am discutat cu Dan Schipor într-un interviu pentru revista DEVOS despre această perioadă, despre ce trebuie să facă un manager într-o situație de criză și cum poate ieși mai puternic după ce va trece pandemia.

Având în vedere că managementul este știința luării deciziilor cu informații și resurse limitate, un manager e obligat să ia decizii pentru că, susține Dan Schipor cel mai rău lucru la nivel strategic e paralizia decizională.

Un manager bun poate lua o decize inclusiv despre direcția în care crede el că o poate lua compania. Primul lucru e să decidă care crede că va fi realitatea în care își va desfășura activitatea atât compania, cât și el.

Procesul decizional e ca cel de respirație, e natural și necesa. Important e însă ca deciziile să fie asumate, chiar dacă sunt greșite. De ce? Pentru că dacă există elemente de control bine puse la punct ele vor semnaliza dacă direcția e bună sau eronată și astfel te poți adapta din mers.

Dan Schipor e de părere că principala modificare pe care o aduce criza e felul în care comunicăm deciziile pe care le luăm, felul în care ne culegem datele din comunicarea cu ceilalți. Cu alte cuvinte e mai mult despre interrelaționare umană și mai puțin despre instrumente, e o întoarcere la bazele managementului, e despre comunicare, acceptare, relaționare.

Un factor negativ e că toate planurile se rezumă la supraviețuire. Acest lucru nu face decât să amplifice temerie, iar riscul e că dacă cei care gândesc din perspectiva asta vor găsi răspunsul la întrebarea cum supraviețuiesc, nu o vor duce prea bine.Se vor bloca sau vor stagna. Realitatea e diferită acum, contextul e altul, prin urmare nu-ți poți dori să revii la vechea situație dinainte de pandemie.

Întrebarea corectă e ”Ce pot face pentru a ieși mai puternic din această criză?”

În primul rând să te aliezi cu alți oameni care au probleme similare cu ale tale. Să faci networking, să creezi relații și să nu te limitezi doar la propria ta realitate și la propriile convingeri care de multe ori pot fi limitative.

Avantajul atunci când te conectezi cu alți antreprenori sau manageri care trec prin această perioadă e să fiecare are o percepție diferită asupra acestei realități, prin urmare oricine ar putea veni cu un insight care să schimbe total sau parțial percepția despre viitor.

Un alt lucru pe care îl poți face e să gândești out of the box. Probabil auzi la tot pasul această sintagmă, însă rareori știi cum să o aplici. Practic, după ce aduni informații din mai multe direcții, iei contact cu mai multe perspective și realități și comunici cu cei care sunt într-o situație similară cu a ta, pasul următor e să te gândești cum combini toate aceste lucruri pentru a ajunge la o soluție optimizată.

👉👉 Pentru a te conecta cu antreprenori care trec prin aceeași situație te așteptăm la DEVOS 7 –  Evenimentul Premium De Business Networking.

Invitatul principal va fi tocmai Dan Schipor, partener BDO Business Advisory. Va dezvolta ideile pe care le-am prezentat în acest articol, dar va oferi și soluții personalizate pe probleme specifice.

De asemenea, urmărește canalele noastre de comunicare pentru că în curând vom publica un interviu valoros cu Dan Schipor în care explică detaliat lucrurile pe care trebuie să le facă un manager pentru ieși mai puternic din această criză, nu doar să se limiteze la supraviețuire.