fbpx

În ce direcție ne îndreptăm în 2021?

În ce direcție ne îndreptăm în 2021?

Într-un studiu recent realizat de cei de la termene.ro, antreprenori, manageri, analiști și specialiști din diverse domenii la nivel național au răspuns la o serie de întrebări cheie despre domeniul în care profesează pentru a ne ajuta să avem o perspectivă mai clară asupra stadiului în care se află mediul de afaceri și pentru a descoperi care sunt trendurile evoluției în 2021.

Vă prezentăm mai jos o serie de statistici și concluzii în ceea ce privește evoluția anului curent.

  • Clienții Termene.ro care au răspuns la sondaj au declarat că au avut afacerea foarte afectată de pandemie în proporție de 41%. Spre deosebire de respondenții Termene.ro, 72% dintre participanții la un alt sondaj realizat de compania Frames la comanda Sierra Quadrant au declarat că provocările economice generate de COVID i-au afectat în mare măsură.
  • Patru din zece companii au fost serios afectate de modificarea condițiilor din mediul de afaceri pe perioada pandemiei și doar una din zece firme nu a resimțit efectele pandemiei.
  • Principalele trei provocări pentru 2021 sunt creșterea vânzărilor, obținerea de profit și atragerea de resurse financiare pentru supraviețuirea firmei.
  • 47% dintre analiștii financiar-bancari consideră că vânzările retail vor rămâne relativ constante în următoarele 12 luni, 31% cred că vor crește și 22% că vor scădea. Vânzările online vor avea o contribuție mai mare decât vânzările în rețelele de comercianți, în condițiile în care nouă din zece respondenți consideră că vânzările online vor crește. Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulate pe primele unsprezece luni din 2020, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare în luna noiembrie.
  • 70% dintre analiști consideră că pandemia are în mare măsură un impact negativ asupra creșterii creanțelor neîncasate și blocajului financiar în economie.
  • Oportunitățile anului 2021 sunt accesarea fondurilor europene și digitalizarea operațiunilor, urmate de reducerea costurilor investițiilor și accesul mai facil la specialiști și oameni valoroși decât era posibil înainte de criză
  • 53% dintre analiștii financiari cred că împrumuturile către IMM-uri vor crește în următoarele 12 luni și doar un sfert dintre analiști estimează o scădere.
  • 55% dintre întreprinzătorii și specialiștii care au răspuns la sondajul Termene.ro se așteaptă ca 2021 să fie un an mai bun decât 2020 din perspectiva rezultatelor financiare ale companiei. 29% cred, însă, că vor bate pasul pe loc. Doar 16% cred că vor obține rezultate mai slabe decât în anul precedent. Răspunsurile relevă un optimism moderat privind evoluția economiei.
  • 45% dintre analiștii financiari estimează că economia (PIB-ul) va crește moderat anul viitor, iar revenirea după șoc va fi în W, nu în V. Industriile care vor înregistra cea mai mare creștere în următoarele 12 luni, în viziunea analiștilor financiari, sunt sănătatea și asistența socială (51% dintre respondenți); construcțiile (38%); agricultura (36%); transporturile și depozitare-logistică (29%); comerțul (27%); industria prelucrătoare și manufacturieră (20%).

Sursa: Termene.ro