fbpx

Cum să fii mai mulțumit cu banii tăi. Întâlnirea 36 a bizz.club Iași

Cum să fii mai mulțumit cu banii tăi. Întâlnirea 36 a bizz.club Iași

Întâlnirea cu numărul 36 a bizz.club Iași a fost consacrată finanțelor personale. Cătălin Manole, consultant implicat în servicii financiare de peste 15 ani a vorbit despre conştientizarea situaţiei financiare personale, conceptul de siguranță financiară, bugetul personal, planificarea cheltuielilor pe termen lung și economii și investiții.

Pentru a ne introduce în acest univers al conștientizării, Cătălin ne-a pregătit o ”roată a vieții”, un instrument facil prin care îți descoperi prioritățile financiare, obținând mai multă claritate și viziune în legătură cu gestionarea banilor. Pe fiecare spiță de pe această roată scrie un domeniu care contează pentru tine și în funcție de cât de mulțumit ești de implicarea financiară în acel domeniu acordă o notă de la 1 la 10. Observă apoi forma obținută întind punctele, aria anterioară și aria exterioară acestei forme. Domeniile unde nivelul de mulțumire este sub medie vor deveni pentru tine domenii prioritare.

În legătură cu siguranța financiară,  e bine să știi că aceasta implică mai mult practică decât pură teorie. Ponderea e de 80% comportament, 20% cunoștințe.

Concret, îți poți crea un fond de urgență, poți vinde lucrurile nefolositoare sau poți investi într-un fond de pensii privat.

Bugetul personal

La acest capitol lucrurile sunt foarte variabile și depinde de obiectivele financiare ale fiecărui individ. Dar, ca regulă general valabilă, atunci când îți planifici bugetul, ia în considerare veniturile actuale și alte posibile venituri (permanente sau ocazionale). De asemenea, încearcă să-ți creezi o planificare anuală, pentru că acest lucru în mod cert îți poate aduce beneficii pe termen lung, putând avea o evidență clară a banilor.

Riscuri de care ar trebui să te protejezi

  • Reducerea impactului financiar asupra familiei în caz de deces prematur
  • Reducerea impactului financiar în cazul unor probleme de sanatate
  • Asigurarea locuinței
  • Asigurarea bunurilor mobile

În ceea ce privește capitolul de economii și investiții adresează-ți întâi întrebarea: pentru ce scopuri economisesc/ pentru ce scopuri investesc? Așdar, în primul rând e necesar să-ți clarifici motivația din spate. Apoi, e necesar să știi că principala diferență între economii și investiții este riscul.

Pentru a mentine și crește capitalul, poți folosi instrumente cum sunt titlurile de stat, obligatiunile, acțiunile, fondurile de investiții mutuale și alte instrumente de pe pietele financiare. Te poți orienta de asemenea către alte investiții, în propria afacere, pe piata imobiliară, sau pe alte piete. Orice ai alege, ai grijă ca riscul asumat, lichiditatea, randamentul scontat, termenul asumat să fie în corelație cu nevoile tale.

Faptul că vecinul de apartament sau colegul de muncă investesc într-un anumit fel, nu e un motiv suficient să faci și tu la fel.

El are propriile obiective financiare, asa cum și tu le ai pe ale tale. Ce i se potriveste lui, s-ar putea să nu ți se potrivească la fel de bine ție.

Alte idei:

📌 Relația cu banii este o chestiune de emoție și rațiune.

📌O bună planificare a banilor oferă rezultate excelente pe termen lung.

📌 Fiecare decizie financiară este una personală și are legătură cu obiectivele fiecăruia.

📌 Economiile tinute la bancă sunt garantate prin fondul de garantare a depozitelor, dar cel mai adesea sunt erodare de inflație.

La momentul de Spotlight, Ilinca Condrea ne-a prezentat într-o manieră atractivă și interactivă, parcursul Complexului EOS demonstrând cu exemple concrete de ce acesta e locul unde eleganța întâlnește calitatea.
Te așteptăm alături de noi săptămâna următoare, la acest ritual educațional din fiecare joi, care animă și motivează zeci de antreprenori să evite mediocritatea.