fbpx

Cum să ai o mentalitate care să-ți aducă succesul?

Cum să ai o mentalitate care să-ți aducă succesul?

Știi ce face diferența dintre o persoană care reușește în business și în viață? Mentalitatea. Da. Suntem siguri că ai mai auzit asta.

Toata lumea vorbește despre mentalitate, dar puțini știu ce presupune acest lucru.

Cum poți de pildă să-ți transformi mentalitatea rigidă și să fii mai deschis, mai flexibil și mai responsabil? Reflectează la talentele tale și la personalitatea ta.

Ești de părere că sunt aspecte pe care nu le poți schimba sau ești de părere că dezvoltarea lor necesită timp, efort și încredere?

Ei bine, oamenii cu mentalitate rigidă cred că personalitatea, calitățile , trăsăturile de caracter sunt un dat imuabil, că performanța și talentele nu pot fi schimbate. În schimb, oamenii cu mentalitate flexibilă cred că-și pot schimba cursul vieții prin implicare, efort și multă muncă.

Carol S. Dweck abordează pe larg această temă în cartea sa MINDSET. Oferă exemple, analizează subiectul din mai multe perspective, începând de la afaceri, dragoste, elevi, prietenie și face o radiografie completă a mentalității care asigură succesul, mai devreme sau mai târziu.

Cu toții, fiecare în parte, credem ca vedem lucurile așa cum sunt, că suntem obiectivi. Dar nu e cazul. Chiar deloc. Vedem lumea nu așa cum este, ci așa cum suntem noi – sau cum am fost condiționați s-o vedem. Când deschidem gura să descriem ce vedem, în realitate ne descriem pe noi înșine, felul nostru de a percepe, paradigmele noastre.”

Pe măsură ce devenim mai conștienți de paradigmele noastre fundamentale, de hărțile sau preconcepțiile noastre, cât și de gradul în care am fost influențați de trăirile precedente, le putem asuma cu responsabilitate, le putem examina, testa validitatea lor față de realitate, și asculta mai atent pe ceilalți, mai deschiși la modul lor de percepere. Orizontul nostru se vă largi, viziunea noastră vă câștiga în obiectivitate.”

Și ceea ce vedem este strâns legat de ceea ce suntem. Nu reușim să ne schimbăm felul de a vedea fără că, simultan, să nu ne schimbăm felul de a fi, și viceversa.”