fbpx

Cum atingi starea de flux?

Cum atingi starea de flux?

Toți râvnim la starea de flux pentru a fi mai productivi și mai eficienți, nu?

Cartea scrisă de Mihaly Csikszentmihalyi, introduce conceptul psihologic de flux.

Ce este fluxul?

Fluxul este starea de imersiune totală pe care o trăiești în timp ce faci o anume activitate. Fluxul vine de la concentrarea intensă în jurul a ceea ce faci, implicarea totală în orice faci, la fel cum un scriitor care creează poezie, nu observă nimic altceva în jurul său.

Iată câteva idei pe care le regăsești în carte.

  • Poți intra în starea de flux indifferent de situație. Chiar și atunci când întâmpini probleme sau situați dificile.
  • Fluxul te ajută să-ți acorzi o atenție profundă ție. Astfel îți gestionezi mult mai bine voința, energia și cel mai important factor al zilelor noastre – atenția.
  • Fluxul îți oferă un mod de a conecta diversele aspecte ale personalității tale într-o experiență care are sens, te implinește și îți oferă liniște interioară.

O altă idee pe care am remarcat-o e cea a mizei de a ne educa permanent. Mulți oameni renunță să mai învețe după ce au terminat școala, din cauza faptului că anii de studiu au fost o formă de motivație extrinsecă, o sursă de amintiri neplăcute.

Atenția lor a fost atât de controlată de exterior (profesori, mediu, manuale) încât ziua absolvirii e ca o primă zi de libertate.

Dar, oare o persoană care renunță la utilizarea aptitudinilor simbolice este cu adevărat liberă? De ce, în cazul multora, gândirea e dirijată de opiniilor vecinilor, ale televiziunilor?

În mod ideal, sfârșitul educației motivate extrinsic ar trebui să fie punctul de plecare al unei educații motivate intrinsic.

E mai ușor să te bucuri de muncă decât de timpul liber

Paradoxal, uneori e mai ușor să te bucuri de timpul liber decât de muncă, deoarece la fel ca activitățile care implică starea de flux, ea are reguli, scopuri, feedback, toate încurajând să te implici 100% și să te ”abandonezi” ei.

Pe de altă parte, timpul liber este nestructurat și necesită un efort suplimentar pentru a fi umplut cu activități plăcute.

”Cercetările despre fluxul optimal au demonstrat în mod repetat că mai mult decât orice altceva, calitatea vieții depinde de doi factori: de muncă și de relațiile cu ceilalți”. Suntem programați biologic să considerăm ființele umane mai importante decât orice altceva.

Te invit să citești cartea pentru că după ce o parcurgi vei simți un sentiment de eliberare și un plus de motivație să faci lucrurile cu sens și cât mai bine pentru a atinge starea de flux optimal. De asemenea, găsești multe idei inspiraționale care te fac să pătrunzi adânc în intimitatea propriei fiinte.

Lectură plăcută!