fbpx

Cooperativa Apicolă Stupinele Bistriței – o comunitate de oameni puternici și pasionați de ceea ce fac!

Cooperativa Apicolă Stupinele Bistriței – o comunitate de oameni puternici și pasionați de ceea ce fac!

Unde-s doi puterea crește și…apicultorul mult sporește”.

Cam așa s-ar putea rezuma intenția celor cinci membri fondatori ai Cooperativei Apicole Stupinele Bistriței. Cooperativă a fost înființată la sfârșitul anului 2019 și reunește apicultori de toate vârstele din județul Bacău, având profesii și ocupații diverse. Toți au însă în comun pasiunea pentru stupărit, transmisă fie din generație în generație, fie apărută ca o scânteie deschizătoare de drumuri în familiile și comunitățile în care trăiesc.

stupinele_bistritei_devos

Pentru că momentele de încercare sunt cele care fie destramă, fie întăresc relațiile dintre oameni, noi au trecut împreună și peste starea de urgență care ne-a decalat procedurile de autorizare ale spațiului de ambalare și peste un sezon rece și ploios care a însoțit floarea de salcâm și ne-a dat peste cap planurile și socotelile de recoltare. Am amânat și evenimentul de lansare, însă în luna august ne-am luat inima în dinți și borcanele în brate și le-am prezentat într-un stand personalizat la evenimentul „Târgu din Bacău”.

Am atras aici pofticioși mari și mici care au aflat mai multe despre activitatea și produsele noastre.

De altfel, apicultorii din Cooperativa noastră și-au dorit să aducă în atenția publicului binefacerile produselor apicole tradiționale și diversitatea acestora. Ceea ce nu are unul dintre noi, are celălalt și tot așa. Putem acoperi în acest fel o paletă mai largă de cerințe și nevoi ale consumatorilor și investim toată energia în construirea unui brand local, sub identitatea Cooperativei, dar urmărind trasabilitatea produsului. Astfel, prin scanarea codului QR de pe produs, consumatorul poate afla mai multe atât despre Cooperativă, cât și despre apicultor, locul de recoltare a mierii și unde își are stupina vatra.

stupinile_bistritei_devosAmbiția de a pune în valoare diversele sortimente de miere, faguri, polen și dragostea pentru familiile de albine pe care le avem în grijă ne-a impulsionat să punem bazele acestei Cooperativă ca spațiu de dezvoltare, comunicare și cocreere.

Astfel, ne-am unit forțele atât pentru a accesa prin intermediul Cooperativei măsuri de finanțare pentru echipamente de filtrare, descăpăcit, îmbuteliere și ambalare, cât și pentru a crea canale de distribuție și promovare a acestor produselor. În acest fel, apicultorii aduc plus valoare atât propriei activități și muncii enorme depuse de către albine într-un sezon, cât și produsului finit, din păcate, slab renumerat în situația vânzării produselor apicole en gros. În mod paradoxal, deși România este în topul UE la producția de miere, dacă ne raportăm doar la prețul mierii de albine, statisticile vorbesc de la sine: avem prețul cel mai mic din UE.

stupinele_bistritei_devos

În Cooperativă, noi ne dorim să ne sprijim unii pe ceilalți, să demonstăm că putem face apicultură asociativă și saltul de la apicultura de subzistență, la apicultura în care avem respect față de albine, față de apicultori, față de mediul înconjurător și consumator. O albină parcurge sute de kilometri într-un sezon pentru lingurița aceia de miere consumată de noi ca să ne îndulcim cafeaua sau ceaiul. La rândul său, apicultorul petrece sute de ore în pastoral, în procesul de descăpăcit, recoltare și filtrare a mierii, cerii și altor produse derivate, în pregătirea albinelor pentru iernat, dar și în prevenirea îmbolnăvirii micilor zburătoare. E nevoie să ne protejăm albinele ca polenizatori mai mult ca oricând. Noi, ca apicultori suntem vocile albinelor noastre îndelung puse în primejdie de aplicarea necugetată a pesticidelor și insecticidelor în agricultura intensivă.

Mai mult, noi ne dorim să creem și campanii de conștientizare și educare ale consumatorilor care sunt expuși unor produse contrafăcute, siropurilor de glucoză și porumb vândute drept miere. În plus, e nevoie să existe o înțelegere asupra faptului că prin cumpărarea unui borcan de miere cu păstură ori cu lăptișor de matcă ori a unei sticle cu tinctură de propolis etc., consumatorul sprijină dezvoltarea unor familii și unei cooperative locale și a unor produse cu o amprentă redusă de carbon și de proveniență sigură.

Pentru că viața între familiile de albine, excelent organizate și disciplinate, te face să fii mai atent la comunitatea și mediul în care trăiești, la noi în Cooperativă ne punem adesea întrebarea de „încotro” în misiunea noastră, mai ales în relația cu natura. Tocmai de aceea în misiunea noastră ne-am asumat un rol nu doar de protectori ai albinelor, ci și de minim generatori de deșeuri. Așadar, cine se îndreaptă spre noi va descoperi o mână de oameni dornici să găsească o utilitate fiecărui produs și element din stup, la rândul său ambalat în elemente reciclabile.