fbpx

Cât de important este zâmbetul în afaceri?

Cât de important este zâmbetul în afaceri?

Cât de prețuit este zâmbetul în mediul afacerilor? Reușește acesta să ne influențeze în relațiile de colaborare, de negociere sau chiar de cumpărare? Cum poți utiliza puterea zâmbetului în favoarea ta și a business-ului pe care îl administrezi?

Zâmbetul este unul dintre cele mai simple gesturi și, totodată, unul dintre cele mai complexe din punct de vedere al semnificației. În mediul business, zâmbetul este considerat o tehnică eficientă de comunicare, reușind să transmită semnale la nivelul subconștientului celui cu care interacționăm. De altfel, o veche zicală chinezească zice „să nu deschizi un magazin decât dacă zâmbești”.

O persoană care zâmbește este percepută ca o persoană deschisă, prietenoasă și chiar atractivă, ceea ce ne poate ajuta în stabilirea unor relații de afaceri benefice.

Departe de a vorbi despre semnificațiile unui zâmbet la nivel psihologic, aș vrea abordăm zâmbetul din perspectivă biologică. Prin calitatea de medic specialist in chirurgie orală și maxilo-facială, zâmbetele îmi atrag atenția într-un mod aproape instinctiv. Astfel, am remarcat că, cel puțin în România, atenția acordată sănătății orale este relativ redusă (lucru demonstrat, de altfel, și de studiile recente care susțin că peste 81% dintre români suferă de sensibilitate orală sau diferite afecțiuni la nivelul gingiilor sau al cavității bucale: lipsa dinților datorate bolii parodontale, leziunilor carioase, sângerările gingivale, tartrul dentar). Avem exemple, unele chiar dintre persoane publice, care au ajuns să fie ironizate pentru aspectul precar al zâmbetului pe care îl afișează.

Un zâmbet sănătos poate fi o armă puternică într-o interacțiune de afaceri. Acesta creează un climat de încredere și ne ajută să fim percepuți într-un mod pozitiv de către interlocutori. În mediul business, un zâmbet curat și îngrijit devine o necesitate indiferent de vârstă, căci acesta devine cartea de vizită ce se impregnează în mintea celorlalți. Și asta nu este tot. Un zâmbet sănătos ne face mai încrezători, mai pozitivi și mai deschiși. Zâmbetul ne oferă curaj și ne ajută să eliminăm stresul, astfel că necesitatea îngrijirii dinților devine un adevăr implacabil. În cazul contrar, conștientizarea faptului că zâmbetul nu reprezintă un atu pentru noi ne poate crea nesiguranță și chiar un complex de inferioritate, care pot afecta relațiile pe care le inițiem.

Dureri de cap din cauza dinților?

Așa cum am mai precizat anterior, un zâmbet sănătos nu este important doar din prisma beneficiilor pe care le aduce la nivelul psihicului, ci acesta are un cuvânt important de spus și în contextul sănătății generale a corpului. Trăim într-o societate unde „a fi stresat” a devenit un laitmotiv, iar mediul afacerilor îl transformă chiar într-o constantă. Astfel, putem dezvolta unele comportamente, cum ar fi scrâșnirea dinților sau încleștarea maxilarului, care să provoace afecțiuni la nivelul zâmbetului și al stării noastre de bine. Știai că doar prin rezemarea bărbiei sau a unei părți a feței în palme ai putea provoca o deplasare a maxilarului? Deseori, astfel de comportamente pot să ne provoace migrene suficient de serioase pentru a fi luate în considerare.

Iată de ce zâmbetul este de nelipsit în orice tip de interacțiune și de ce nu putem neglija sănătatea acestuia. Poate că nu haina îl face pe om, dar, cu siguranță, zâmbetul valorează mai mult decât intuim. Acesta reușește uneori să ofere semnificații mai profunde decât orice cuvânt. Un zâmbet sănătos și o dantură frumoasă sunt esențiale pentru a forma o impresie pozitivă în mintea celor cu care interacționezi, fie că vorbim despre relații personale sau relații de business.

Există numeroase metode de îmbunătățire a zâmbetului: restabilirea continuității arcadelor dentare prin intermediul implanturilor dentare, îmbunătățirea esteticii prin fațetarea dinților frontali, albirea dentară, tratamente laser. Zâmbetul poate fi exersat zilnic în fața oglinzii, concentrându-ne pe calitatea dată de sănătatea orală.

Zâmbetul este o invitație!

Zâmbetul este încredere!


Dr. Mirela Shveys DMD MD

0232 261 611

drshveys@gmail.com