fbpx

4 greșeli făcute în recrutarea specialiștilor potriviți

4 greșeli făcute în recrutarea specialiștilor potriviți

Despre specialiștii potriviți

Să mai găsești oameni e o adevărată provocare, dar să mai fie și specialiști fix de care ai nevoie – asta pare a deveni imposibil deja.

Că tot am pomenit de binomul – specialiștii potriviți – aș menționa pe scurt ce-ar însuma acest apelativ. Un specialist e clar cel care are la îndemână bagajul practic de cunoștințe din domeniul său, însă potrivirea vine fix din partea de soft skills și din deschiderea lui de a înțelege direcțiile de business sau de ce se iau uneori unele decizii. Potrivirea vine și din faptul că nu pleacă la vremuri grele și nici nu are nevoie doar de măriri salariale ca să fie viu profesional. Știu sigur că nu vorbesc de un specimen profesional pe cale de dispariție, ci sesizez și empatizez cu dificultatea de a găsi oamenii potriviți.

4 greșeli de evitat

Din experiența mea ca om de HR care a făcut recrutare ani buni, las în acest articol câteva observații pertinente, care vă pot ajuta în evitarea unor greșeli ce duc spre creșterea dificultății de a găsi acei specialiști potriviți:

Prima greșeală este că nu te gândești la ce oameni ai nevoie din timp. E recomandat să știi, chiar de dinainte de a începe un business, de ce fel de specialiști ai nevoie; și cu focus mult pe ei ca indivizi umani. Având o viziune clară asupra lor se vor alinia frumos și valorile viitorilor angajați cu viziunea ta de business; se va completa cu mai multă eficiență productivă ce e de făcut zilnic, iar rezultatele vor fi pe măsură. E ca în exemplul din viața personală – jumătatea mai bună de acasă ne seamănă și cum decide (adică cu setul de valori);

Graba de a completa echipe – din cauza presiunii de livrare în unele proiecte – și ajungerea la compromisuri. E clar că timpul nu o să fie niciodată prietenul nostru, însă nu l-aș transforma într-un inamic care să producă disfuncționalități sau performanțe mediocre. Mai bine o echipă mai mică și mai încărcată pentru un timp, decât mai mulți angajați din care un procent bun sunt neperformanți.

Implicarea familiei în organizație, chiar și decizional. E clar că familia e mereu alături de tine la bine și la greu, însă e fix ca în zicala: ”cu prietenii nu reușești să faci afaceri”. Un astfel de suport ar trebui să implice un grad de maturitate personală și profesională ridicat din ambele părți, astfel încât partenerii chiar să fie constructivi, ca prezență, în viața organizației. De multe ori acest tip de implicare generează frustrări în echipă și discuții non-productive între membrii acesteia.

Neimplicarea celorlalți membri din echipă atunci când vine sau trebuie recrutat cineva nou. Este o greșeală de cele mai multe ori să nu oferi autonomiei echipei în a decide dacă un candidat este potrivit prin atitudine și cunoștințe practice de specialitate pentru a se alătura acesteia. Doar comunicând sec organizației că „l-am adus pe X pentru că am auzit că e bun”, nu înseamnă că aceasta îl va primi cu brațele deschise și îl va ajuta să fie performant.

Clar nu există o rețetă perfectă de recrutare și retenție, însă oricâtă viziune, energie și implicare ar avea un decident, nu va avea timp să fie peste tot și să se implice în toate acțiunile organizației, deci clar oamenii completează nota cromatică a cifrei de afaceri și reputația business-ului în piață. Și acesta ar fi argumentul major pentru a evita cele 4 greșeli.

Viitorul va fi dedicat acțiunilor din care vor deriva echipe performante, iar pentru acest lucru e nevoie să identifici în organizația ta persoanele care au acea atitudine profesională faină, dorință de autonomie, motivație profesională intrinsecă (cea care vine din interiorul persoanei) și de dezvoltarea cunoștințelor practice. Ei se numesc specialiștii cheie și sunt cei mai valoroși. Trebuie să îi ai în vedere așa: cei pe care îi ai deja, cei nou veniți care sunt așa și cei la care te gândești că va fi nevoie de ei.

În concluzie, pe lângă provocarea de a avea un business cu cash flow pozitiv, infrastructură, clienți mulțumiți, inevitabil produse și servicii competente, vei mai avea una – recrutarea și retenția specialiștilor potriviți.


Diana Avirvarei