fbpx

Cum să îți alegi consultantul IT potrivit

Cum să îți alegi consultantul IT potrivit

A fi antreprenor în România nu e ușor în anul 2018. Fie că desfășori activități în producție, comerț sau servicii, în mediul off-line sau online, descoperi repede că metodele pe care le-ai folosit în trecut pentru atragerea clienților nu mai dau același randament sau că pierzi anumite oportunități datorită neadaptării la tehnologiile digitale (aplicații mobile eficiente, folosire sau stocare de date în cloud, soluții de inteligentă artificială) .

Probabil că au fost momente când te-ai întrebat ce face un consultant IT, ce presupune munca acestuia, dacă are sens să investești financiar într-o colaborare pe termen lung.

Un consultant IT de succes trebuie să cunoască și să înțeleagă în profunzime procesele interne ale clienților cu care lucrează, care sunt acele „best practices” ce pot fi preluate din implementări anterioare, care sunt punctele critice care trebuie avute în vedere atât în construcția site-ului, aplicației mobile sau a platformei în lucru.

Selecția unui consultant de IT de cele mai multe ori se face într-un timp foarte scurt de către firmele locale și nu se fundamentează suficient. Am auzit că o firmă concurentă a apelat la un consultant IT din București și că a avut o implementare de succes. La prima vedere, acest lucru prezintă o garanție indubitabilă că totul va merge strună, daca se va apela la serviciile lor, dar surpriză, se întâmplă de multe ori ca acel consultant de IT sau firmă de IT din București să nu mai aibă suficienți oameni la fel de bine pregătiți pentru a acoperi ambele implementări, să nu se înțeleagă foarte bine procesele interne sau din alte cauze implementarea într-un anumit caz să eșueze.

Prima recomandare pentru antreprenori atunci când își caută un consultant IT este să caute să lucreze dacă se poate cu un consultant IT local. Chiar dacă poate nu are același portofoliu impresionant ca firmele din București, este posibil să înțeleagă mai bine procesele interne și cu ce se confruntă firma respectivă, iar valoarea adăugată în cazul unei implementări să fie mai mare.

Un alt lucru la care trebui  trebuie avut grijă este dacă acel consultant de IT este dispus să asculte în mod activ sau din start se poziționează ca și cum are toate răspunsurile în buzunar. În cazul din urmă, ar trebui aprins un bec roșu și de avut mare grijă, pentru că o astfel de atitudine poate submina orice realizări pe plan tehnic în proiect.

Nu în ultimul rând, consultantul IT ar trebui să facă o distincție clară între funcționalități „must have” pentru produsul în faza de MVP (minimum viabile product) și funcționalități „nice to have” care pot fi adăugate ulterior, dacă sunt validate sau cerute de către consumatorii acelui produs sau serviciu. Consultantul care insistă pentru adăugarea de funcționalități, doar pentru a justifica un preț mai mare pentru serviciile sale, va duce la un efect de bumerang cu impact negativ asupra rezultatelor implementării.

Deși poate părea dificil să găsești consultantul IT potrivit pentru afacerea ta, aplicând elementele descrise mai sus îți poți crește șansele în această direcție, iar apoi îți poți întări „fortăreața” din jurul afacerii tale făcând din mânuirea tehnologiile digitale un punct tare în fața concurenței.

IF THEN WOW Inc este o firmă de Consultanță IT cu birouri în SUA (Los Angeles, Seattle și Knoxville) și România (Iași) deschisă în 2012.

Competențe:

– dezvoltare aplicații mobile;

– dezvoltare de software pentru industria medicală în conformitate cu standardul HIPAA;

– dezvoltare de sisteme de Data Reporting și Platforme de Business Intelligence;

Industrii deservite:

– Sănătate

– Producție Industrială

– Servicii

– Financiar-Bancar


Autor

Daniel Cioancă

consultant IT & Agile Project Manager IF THEN WOW