fbpx

Povestea banilor în context creștin. Întâlnirea 32 a bizz.club Iași

Povestea banilor în context creștin. Întâlnirea 32 a bizz.club Iași

Întâlnirea 32 o vom ține minte mult timp de-acum încolo. Peste 30 de antreprenori (9 invitați și 21 de membri) au făcut neîncăpătoare sala de evenimente de la Hotel Unirea.

Am glosat timp de aproximativ 2 ore jumătate pe seama celui mai controversat subiect al zilelor noastre: banii. Dacă pe unii îi animă, pentru alții sunt un blestem. Pot aduce ei fericirea? Sunt ei ochiul celui rău? Cresc banii în pom? Cine are mulți bani, face ceva ilegal? Iată doar câteva credințe limitative pe care le auzim frecvent în cotidianul în care ne ducem traiul.

Însă, dincolo de această perspectivă destul de îngustă, ce sunt banii din perspectivă creștină?

Părintele Paisie Furdui, instruit în zona comunicării prin numeroase cursuri și acreditări pe care le-a primit, ne-a prezentat extrem de limpede viziunea creștină asupra banilor.

Voi sintetiza cele mai importante idei pe care le-a transmis părintele, astfel încât tu să extragi esența, să reflectezi asupra ideii și de ce nu să o integrezi în filosofia ta de viață.

Dacă Dumnezeu ar fi în locul tău cum ar proceda? Ce decizii ar lua? 

Încă dinainte de a începe întâlnirea propriu-zisă, părintele a intrat în vorbă cu fiecare dintre cei prezenți. La un moment dat a rostit o afirmație care i-a marcat pe mulți (într-un mod pozitiv) la momentul respectiv, întrucât au reamintit-o la momentul de prezentare a participanților. ”Orice învăț are și dezvăț”.

Într-adevăr, această afirmație e valabilă în orice arie a vieții, inclusiv când vine vorba de bani.

Începe în fiecare dimineață cu întrebarea: ”Eu pentru ce mă trezesc azi?”. Acest întrebare pe lângă faptul că te va răscoli, te va determina să-ți găsești sensul și motivația pentru care vrei să faci bani.

Povestea banilor în context creștin

  1. Dacă Dumnezeu ar fi în locul tău cum ar proceda? Ce decizii ar lua? 
  2. Dacă Dumnezeu ar trimite Îngerul după sufletul tău astăzi sau la noapte, ce ai face cu toate lucrurile, cu averea? 

Iată două întrebări care răscolesc în sufletul tău și îțo sugerează să te gândești la scopul pentru care vrei să câștigi banii.

Cunoașterea autentică a motivației din interior te ghidează pe drumul corect. Trebuie doar să cauți răspunsurile la tine.

Pentru ca energia banilor să fie una pozitivă, constructivă și guvernată de intenții bune, e foarte important să-l aducem pe Dumnezeu în echipă.

Cine are mulți bani, face ceva ilegal?

Bogații nu sunt oameni răi, cu banii bogaților pot fi făcute multe lucruri bune, pentru că bogații știu unde să-i investească.

90% dintre bogați au obținut prin muncă cinstită bogăția.

”Bogații investesc și cheltuie ce le rămâne, săracii cheltuie și investesc.”

Despre bucuria de a dărui

Dăruind vei dobândi, spunea Nicolae Steinhardt.

Oamenii care pun pe primul loc bogăția vor primi ispite.

”Domnul a dat, domnul a luat, Domnul fie binecuvântat.

Dumnezeu își dorește să fim foarte buni administratori.

Aduc banii fericirea?

”Fericiți cei milostivi, căci aceia se vor milui.” Minimum 10% din surplus ar fi bine să-I întoarcem lui Dumnzeu prin milostenie și fapte bune.”

Dacă iubești banii mai mult decât orice, atunci așteaptă-te să nu fii fericit. ”Iubirea de arginți e rădăcina tuturor relelor. Un câștig nesăbuit poate atrage după sine gânduri negative și fapte reprobabile. În plus, daca nu ne raportăm corect la bani, riscăm să ajungem să pierdem tot.

De asemenea, pentru ca energia banilor să fie una pozitivă, constructivă și guvernată de intenții bune, e foarte important să-l aducem pe Dumnezeu în echipă.

Dacă ar fi să sintetizăm povestea 𝐁𝐀𝐍𝐈LOR în context 𝐂𝐑𝐄𝐒̦𝐓𝐈𝐍 cu ajutorul acronimului BANI, părintele ne-a sugerat următoarea interpretare.

𝐁iblie (“Domnul îl sărăcește pe om și tot El îl îmbogățește!”)

𝐀dministrare (Dumnezeu își dorește să fim foarte buni administratori.)

Bogații investesc și cheltuie ce le rămâne, săracii cheltuie și investesc.

Ce face un administrator credincios?

📌 Evită datoria

📌 Caută sfaturile

📌 E onest

📌 Muncește din greu

📌 E generos

📌 Cheltuie înțelept

📌 Învață copiii

bizz-club-iasi

În plus, părintele a adus în discuție și cartea ”Secretele minții de milionar” a lui T. Harv Eker care prezintă un principiu pe care nu doar antreprenorii ar fi bine să-l aplici, ci orice om din orice pătură socială.

Principiul e următorul: distribuie banii în funcție de necesătățile tale uzuale, în funcție de lucrurile care îți fac placere, pentru economii și fapte bune.

Iată un exemplu din care te poți inspira:

  • Libertate Financiară – 10%
  • Economii și Cheltuieli pe Termen Lung – 10%
  • Educație – 10%
  • Bucurii – 10 %
  • Donații – 10 %
  • Cheltuieli Uzuale – 50 %

𝐍evoi Cine dă la cel sărac nu duce lipsă; iar cine își acoperă ochii lui va fi mult blestemat. “

𝐈nvestiții (“Nu vă adunați comori pe pământ, ci adunați-vă comori în cer“)

Cum îți aduni comori în cer?

📌 Biserică

📌 Alegere

📌 Nădejde

📌 Iubire

 Îți mulțumim dacă ai citit până la final și te așteptăm și în offlne pentru a simți energia și conexiunile care se creează în sală!