fbpx

Optimizarea alimentației – o condiție a succesului personal și profesional

Optimizarea alimentației – o condiție a succesului personal și profesional

Să faci alegeri alimentare de calitate, să faci exerciții fizice, să dormi suficient pentru a fi sănătos, performant și a arăta bine este un privilegiu, nu un chin sau o pedeapsă pentru organism. Presupune într-adevăr eforturi semnificative, conștiente, disciplină și perseverență. Dacă aceste valori sunt apreciate în universul afacerilor, de ce nu ar fi și în viața personală? Pe parcursul acestui articol voi explica cum acestea pot influența pozitiv și parcursul profesional.

Act as if. Eat as if. Eat for succes!

Vrei să fii constant cu un pas înaintea tuturor? Optimizarea alimentației poate înclina balanța în favoarea ta. Alternativa este cea în care obiceiurile alimentare nesănătoase pot avea efecte nedorite asupra atenției, capacității de concentrare și a abilității de a lua decizii.

Suntem la început de an, oportunitatea perfectă a de a da restart obiceiurilor care nu ne servesc sănătății și implicit productivității. Fără a cădea în capcana „new year, new me”, în locul unei schimbări radicale, alege câteva acțiuni, mai mici sau mai semnificative, pe care să le practici cu regularitate până devin automatisme. Pe scurt, e bine ca obiceiurile să devină înrădăcinate, astfel încât să nu fie nevoie să o iei de la zero în anul următor.

Ce înseamnă concret optimizarea alimentației?

În primul rând, să construiești obiceiuri și comportamente alimentare care să susțină un stil de viață sănătos:

  • stabilirea unui interval flexibil pentru a mânca, fără a omite mesele principale
  • alocarea resurselor suficiente pentru a planifica mesele, pentru cumpărături și gătit. Fie că vorbim de timp, răbdare sau bani pentru achiziția unor astfel de servicii. Este un mit că trebuie să te muți în bucătărie sau să gătești non-stop pentru a avea o alimentație echilibrată
  • asigură-ți timp suficient pentru somn, astfel îți vei asigura un control optim al apetitului și vei reuși să faci cele mai bune alegere alimentare.

Pentru persoanele foarte ocupate, a avea un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată este o artă, dar cel puțin nu este imposibil.

Acționează întâi, iar motivația va urma și ea

Uneori irosim resurse idealizând obiceiurile pe care dorim să le dobândim: voi mânca sănătos 24/24, 7/7, voi găti în fiecare zi și voi merge la sală de 5 ori pe săptămână; notăm totul în agendă și apoi așteptăm intervenția divină a motivației pentru a le iniția.

Problema cu motivația este că ea nu susține procesul de implementare a noului obicei și continuitatea lui pe termen lung. Prin urmare, stabilește 1-3 schimbări ușor de integrat în rutina alimentară zilnică, definește clar ce pași sunt necesari pentru a iniția schimbarea și care este importanța ei astfel încât să merite investiția ta de energie, resurse de timp, pentru a o transforma în automatism.

Mănâncă S.M.A.R.T.

Contrar așteptărilor, a te alimenta sănătos nu presupune măsuri drastice sau alegeri pretențioase. Mai degrabă, alegeri simple, sustenabile, ușor de repetat.

Exemplu de obiectiv SMART pentru optimiziarea alimentației: Voi crește aportul de legume de peste zi.

S – specific – Voi consuma legume la fiecare masă principală și opțional la gustare.

M – măsurabil –  Voi consuma minimum 400 g legume proaspete și/sau gătite în fiecare zi.

A – achievable/realizabil –  (1)Voi adăuga legume în omletă la micul dejun sau legume proaspete alături de tartine, (2) voi integra legume variate în paste, orez, (3) voi asocia o salată de crudități, murături puțin sărate sau alte legume alături de cartofi, (4) dacă apare foamea între mese voi opta pentru felii de legume proaspete, (4) voi crește gradual porțiile de legume preferate cu cca. 20-50 g la fiecare masă, astfel mă voi bucura de fiecare preparat, fără a resimți presiunea că sunt „la dietă”.

R – relevant –  astfel de strategii mă ajută să aduc nutrienți de calitate în organism, să asigur un volum optim de alimente la fiecare masă fără a depăși bugetul caloric.

T – cu termen precis – Voi consuma minimum 4-5 porții legume în timpul săptămânii și minimum 3 porții în weekend.

Dacă vrei un eșec aproape garantat, ia un lucru deja complicat și încearcă să-l complici mai tare.

Perfecționismul nu este un ingredient din rețeta succesului, ci unul dintre cei mai mari sabotori. Analizează ce anume știi că poți realiza cu resursele din prezent, ce reprezintă o prioritate aici și acum. Iar dacă te simți copleșit, caută ajutor: o aplicație prin care să îți faci cumpărăturile, negociază cu partenerul sarcinile privind prepararea meselor de exemplu, planifică în avans mesele și încearcă să fie cât mai simple și economice ca timp.

Cu toții ne dorim să fim sănătoși, să arătăm mai bine, să ne creștem calitatea vieții, însă acestea se construiesc în timp și cu răbdare.


Mihaela Acasandrei are o experiență clinică de peste 3 ani: consiliere nutrițională 1 la 1/de grup, adulți și copii, în vederea optimizării stilului de viață, inclusiv dietetică de specialitate în patologii (diabet zaharat, obezitate, boli cardiovasculare, gută, dislipidemie, cancer, sindromul ovarelor polichistice, tulburări gastrointestinale, afecțiune renale, hepatice etc.).

A scris peste 100 de articole pe diverse teme medicale la unul din cele mai renumite site-uri de specialitate, Romedic.ro 

Formare Profesională

  • Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa lași, specializarea Nutriție și Dietetică.
  • Master în Nutriție și dietetică profilactică și curative, UMF Iași
  • Educator în diabet acreditat de Federația Internațională de Diabet
  • Specialist în managementul obezității certificat SCOPE (Strategic Centre for Obesity Professional Education)