fbpx

Cum te poți promova pe LinkedIn dacă ai resurse limitate? O scurtă analiză despre beneficiile acestei rețele

Cum te poți promova pe LinkedIn dacă ai resurse limitate? O scurtă analiză despre beneficiile acestei rețele

Elena Ghiniţă a studiat în Danemarca şi a dezvoltat acolo o agenţie de marketing cu focus pe LinkedIn. Ea încearcă să dezvolte afacerea şi în România, unde susţine că nu mai activează nicio altă firmă de acest gen. I-am adresat câteva întrebări despre LinKedIN care să vă ajute să extrageți informații valoroase pentru business-ul vostru.

  1. Cu toții știm că pentru a avea o afacere trebuie să avem clienți. Întrebarea este unde îți poți găsi acești clienții?

La această întrebare nu este un răspuns general valabil – depinde foarte mult de domeniul de activitate. Dar dacă clientul tău ideal este un om de business, antreprenor, director sau manager, îți recomand să studiezi platforma socială LinkedIn.

LinkedIn este cea mai mare platformă socială unde profesioniștii se adună pentru a se informa, căuta noi oportunități și crea relații cu ceilalți profesioniști. Și într-o perioadă în care vedem atât de multă promovare, relațiile create cu potențialii clienți pot face diferența.

În prezent, mai mult de 467 de milioane de profesioniști din toată lumea sunt pe LinkedIn.  Și când vorbesc de profesioniști mă refer la directori, manageri si alte persoane de decizie. Și ține minte – când sunt aici, utilizatorii LinkedIn-ului sunt într-un mindset de a citi, învăța si discuta business, ceea ce este un factor diferențiator între LinkedIn și alte rețele sociale.

    2. De ce ar trebui ca o companie mică/mijlocie să se promoveze pe LinkedIn?

Sursa: The sophisticated marketer’s guide to Linkedin

Cel mai bun motiv pentru care o companie ar trebui să se promoveze pe LinkedIn este că utilizatorii acestei platforme sunt aici pentru a citi noutăți despre diferite companii și oameni. Spre deosebire de alte platforme sociale, aici sunt mai multe șanse ca potențialul tău client să îți citească și să reacționeze la postările tale.  De asemenea, lead-urile generate aici, pe segmentul B2B,  sunt mult mai calitative decât cele generate pe, spre exemplu, Facebook.

De ce, te întrebi? Pentru că, după cum am spus și mai devreme, oamenii care stau pe LinkedIn sunt aici pentru business.

       3. Cum te poți promova pe LinkedIn dacă ai resurse limitate?

Prin content marketing și utilizarea profilului personal.

Știai că dacă dai like unei postări, oamenii din network-ul tău vor vedea și ei acea postare? Și dacă ei vor da like, și oamenii din network-ul lor o vor vedea? Datorită acestei opțiuni, LinkedIn este un loc unde creșterea organică încă este posibilă, ba chiar încurajată.

Și cum poți să îți crești audiența fără a plăti un leu în ads? Prin creare de conținut calitativ și interesant pentru audiența ta.

Iată cum poți face asta:

  • Creează o pagină pentru companie (gratuit)
  • Optimizează-ți profilul personal (gratuit)
  • Interacționează cu publicul țintă (gratuit)
  • Construiește relații cu potențiali clienți (gratuit)
  • Postează de cel puțin 4 ori pe lună pe pagina companiei (gratuit)
  • Postează conținut pe profilul tău personal (gratuit)

Prin implementarea tehnicilor menționate mai sus, singurele resurse de care ai nevoie este timp și răbdare.

     4. De ce merită să investești într-o campanie pe LinkedIn?

O campanie pe LinkedIn este foarte eficientă datorită faptului că targetarea clientului ideal este extrem de precisă. Dacă pe Facebook sunt șanse mari ca utilizatorii să nu își completeze corect profilurile când vine vorba de ocupația și interesele lor, asta nu se întâmplă pe LinkedIn.

Dar, de ținut minte este că și în acest caz,  calitatea conținutului distribuit este foarte importantă. Și un mod de a vedea că o companie are postări de calitate este numărul de urmăritori, care se poate vedea, chiar și în cazul reclamelor plătite.  Din experiența mea, oamenii nu vor reacționa la o reclamă făcută de o pagină unde numărul de urmăritori este scăzut. De aceea, eu recomand investirea într-o campanie plătită abia după ce ai adunat cel puțin 150 de oameni. Și nu uita, chiar dacă plătești pentru ads, trebuie să continui să postezi conținut organic.

     5. Ne poți oferi un exemplu de o pagină de LinkedIn reușită?

Dacă vrei să vezi o pagină care a crescut de la 0 la 2242 de urmăritori în doar un an, caută în bara de search a LinkedIn-ului compania Linkedist. Această creștere s-a realizat organic, postând conținut de cel puțin trei ori pe săptămână. Aici se vorbește despre ultimele noutăți în legătură de LinkedIn și  brand personal, despre echipă, despre clienți, iar doar o dată la două săptămâni se scrie o postare despre serviciile companiei. Cu această strategie, urmăritorii paginii primesc informații despre industrie și nu sunt bombardați cu mesaje promoționale.

    6. Crezi că LinkedIn poate atinge potențialul Facebook sau în cazul primei rețele vorbim de cu totul altceva?

LinkedIn a depășit deja Facebook în segmentul B2B, la nivel internațional. Este adevărat ca acesta nu se utilizează atât de mult în România, deocamdată. Dar acest lucru se va schimba în curând. Foarte mulți profesioniști migrează deja pe această platformă datorită calității conținutului și relațiilor create aici.

Dar, atunci când utilizați acesta platformă, tine minte că, la fel ca și în alte comunități, trebuie respectate anumite norme de conduită. Un exemplu de “regulă” ar fi ca atunci când trimiți o cerere de conexiune, să adaugi un comentariu cu motivul acelei conexiunii. Sau că nu trebuie să trimiți cuiva un mesaj cu oferta ta imediat după conectare.

    7. De ce ar apela o companie la o agenție specializată pe LinkedIn? Care pot fi rezultatele unei astfel de decizii?

Atunci când colaborezi cu o agenție de marketing specializată pe LinkedIn, te asiguri că ceea ce se creează pentru pagina ta personală sau a companiei va fi bazat pe regulile acestei platforme. Spre exemplu, trebuie ținut cont de regula 4-1-1 care înseamnă că abia după 4 postări informative despre industrie se poate scrie despre serviciile oferite. De asemenea, vorbim de anumite strategii de menționare a unor persoane relevate pentru a crește reach-ul postării.

Datorită faptului că LinkedIn încă este un mister pentru mulți, apelând la cineva care știe cum stă treaba, vei ști că persoana a studiat îndeaproape ce funcționează și cum poți avea rezultate.

   8. Din research, experiența și analiza ta, ce tip de conținut prinde cel mai mult pe LinkedIn?

Eu creez conținut pe LinkedIn de 2 ani. Scriu despre brand personal, despre LinkedIn marketing, dar și despre experiențele mele profesionale și ca fost student în Danemarca. Pot spune că toate aceste topic-uri au avut engagement mare am creat multe relații datorită postărilor mele. Ba chiar mai mult, pe partenerele mele de afaceri le-am întâlnit tot pe LinkedIn.

Din ce am învățat eu, aceste sunt câteva sfaturi pentru o postare bună:

  • Titlu trebuie să fie captivant
  • Textul trebuie să fie concret și ușor de citit
  • Reflecții
  • O întrebare deschisă la final
  • Hashtag-uri corespunzătoare

De asemenea, se poate experimenta și cu un atașament vizual precum poze, video, grafice, documente.

În concluzie, dacă vrei să te diferențiezi pe piață iar clienții tăi să te recunoască ca un expert în industria ta, fii activ pe LinkedIn și scrie-ți cunoștințele.

👉 Accesează ACUM 2 resurse IMPORTANTE!