fbpx

Despre viitorul sănătății digitale by Dorin Cristea

Despre viitorul sănătății digitale by Dorin Cristea

Există mai multe direcții în care merge această industrie.

Să începem cu cea mai simplă și să o numim „democratizarea” echipamentelor medicale.

Medicina modernă (să o definim ca fiind cea din ultima sută de ani) a început prin amenajarea unor locații în care să se poată aduna personal medical și echipamentele existente la acel moment. Era cea mai eficientă formă de a asigura un act medical minim. E vorba de spitale, dispensare, etc.

Dezvoltarea tehnologiei a permis ca tot mai multe echipamente să devină accesibile ca preț, în așa fel încât acestea au părăsit zona spitalelor și au ajuns la îndemâna oricui.

Este doar începutul unei abundențe de echipamente pe care le vom folosi tot mai intens. Aceste echipamente vor arăta tot mai mult ca niște telefoane sau vor fi chiar mici echipamente electronice ce se adaugă unor telefoane. Toate vor fi conectate în „cloud”.

Decizia ce rezultă din acele măsurători medicale este luată acum de personal calificat. În viitor, tot mai des, decizia va fi luată de către aplicații software.

Ca o completare, aș adăuga faptul că au apărut deja ceea ce se cheamă „lab-on-a-cip”. E vorba de mici circuite integrate care fac toate prelucrările și măsurătorile ce se fac acum în laboratoare medicale complexe și care dau rezultatele aproape instantaneu. Este foarte important să avem o multitudine de aparate care să facă cât mai multe măsurători medicale.

Telemonitorizarea este o consecință naturală a dezvoltării senzorilor și a comunicațiilor.

O altă direcție este intrarea roboților tot mai mult în actul medical. S-au creat, deja, proteze care primesc impulsuri direct de la nervi. Există soft-uri care știu să intepreteze aceste impulsuri și să le transforme în comenzi pentru motoarele protezelor, în așa fel încât creierul pacientului să asimileze proteza  ca parte componentă a corpului.

Iată cum vom deveni cyborgi. Ne vom obișnui cu asta foarte ușor.

Să ne gândim puțin și la operații chirurgicale asistate. Un chirurg nu va mai ține ține în mână direct bisturiul, ci totul va trece prin filtrul unui software și o mână robotică va efectua operația. Procesul va fi mult mai sigur și tot acest sistem va face mici corecții cu o precizie pe care mâna unui chirurg nu o va atinge niciodată. Astfel, se va ajunge să se facă cele mai complicate operații cu chirurgi mediocri. Deja, acest sistem este folosit, dar nu a intrat în utilizare generală. Se va ajunge la un moment dat să fie mult mai sigure asemenea operații decât cele clasice. De aici până la chirurgie complet automată nu va fi decât un pas. Numai bine ne vom obișnui și noi cu ideea că ne dăm viața pe mâna unor mașini. Va garantez că aceste operații vor fi mult mai sigure.

Și ajungem la cel mai important lucru: Inteligența Artificială (AI).

De foarte multe o, cel mai dificil lucru în actul medical este diagnosticul. Un calculator care are suficiente date despre un pacient și folosește Inteligența Artificială va da un diagnostic infinit mai bun decât al oricărei somități în ale medicinii.

Nu-i așa că sună aproape imposibil sau că va fi posibil într-un viitor foarte îndepărtat? Există deja acest lucru: IBM are un supercalculator numit Watson care dă asemenea diagnostice. Precizia este comparabilă cu cea în care 700 de doctori experți își dau cu părerea.

Să ne gândim că acel calculator cu softul său (așa numitele sisteme expert) face o apreciere plecând de la milioane de cazuri asemănătoare. Câtă experiență poate avea cel mai bun doctor? Câteva mii de cazuri. Unii vor spune că este vorba și de intuiție. Poate fi adevărat, dar medicina care să asigure act medical la cel mai înalt nivel pentru toată populația nu se poate face cu mulți doctori plini de intuiție, ci cu mașini mai deștepte decât oamenii.

Pare înfricoșător pentru noi, cei care gândim mai degrabă în trecut. Ne vom obișnui cu toate și ne vom întreba cum de am putut  supraviețui doar cu medicină făcută de oameni.

Sunteți convinși că vehiculele rutiere autonome vor conduce mai bine decât oamenii și vor fi infinit mai puține accidente? Eu cred ca da.

Așa va fi și cu medicina viitorului.

Să rezumăm:

1. Dezvoltarea electronicii (hardware) a permis ca softurile să devină atât de complexe, încât să ne schimbe în mod dramatic felul de a trăi și să ne bucurăm  de un act medical de cea mai bună calitate.
2.
Dezvoltarea senzorilor a permis,  împreună cu electronica și tehnologiile IT, democratizarea echipamentelor medicale.
3.
Telemonitorizarea va permite ca foarte mulți pacienți să stea la domiciliu și în felul acesta să nu mai ocupe locuri în spitale. Aceste locuri ar fi importante pentru pacienții ce ar avea nevoie cu adevărat de internare.
4.
Dezvoltarea mecanicii fine a permis apariția roboților evoluați. Roboții medicali vor deveni o prezență obișnuită. Mai este un pas până vom vedea și oferte de roboți de companie.
5. În paralel, se modernizează toate aparatele pe care le știm de ani: aparate Roentgen, scanere, EKG, EEG, ecografe, etc.
6. Apariția Inteligenței Artificiale va schimba dramatic actul medical și, pe măsură ce ne vom obișnui cu conceptul de cyborgi, vom ajunge la vârste ,,matusalemice”. Ca un comentariu, trebuie să știm că 90% din organele noaste vor fi deja organe de mașini, după o anumită vârstă, sau organe biologice obținute prin imprimare 3D.

Pe mine nu mă sperie acest viitor, din contră, mă încântă, mai ales că suntem printre cei ce fac acest viitor.

Sunteți dispuși să mergeți cu noi în această aventură sau veți fi printre cei ce se vor opune schimbărilor în numele unor concepte care încep, deja, să devină desuete?


Dorin CRISTEA
manager RomSoft, Iași
producător de sofware pentru industria medicală
www.rms.ro