Revista DEVOS: Ce te face să crezi că ești antreprenor?
Adrian Macovei: Consider că dorința de a crea mereu și de a găsi soluții pentru probleme pentru care încă nu s-a aflat rezolvare este ceva ce orice persoană poate avea, în schimb cred că diferența se găseste în acei ce acționează, în cei ce fac primul pas și întâmpină toate dificultățile pentru a-și atinge scopul.
RD: Cum ți-ai construit spiritul antreprenorial? Crezi că este moștenit sau dobândit?
AM: Când aveam 14 ani, părinții mei au deschis un mic magazin alimentar în apropierea blocului în care locuiam și găseau mereu câte o ocazie să mă implice și pe mine în activitățile de aprovizionare și de vânzare. Probabil acea experiență mi-a implantat o sămânță de interes pentru viața de comerciant/antreprenor.
RD: Care sunt cărțile care ți-au conturat profilul antreprenorial?
AM: “Cineva mi-a luat Cașcavalul” de Spencer Johnson, “Cel mai bogat om din Babilon” de George Samuel Clason și “Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman
RD: Știu că esti antreprenorul din spatele brandului Teo’s Cafe. Povestește-ne cum ai ales să faci un business cu cafea?
AM: În iarna lui 2004, am luat decizia de a accepta o ofertă de lucru ca ospătar într-un restaurant aflat în Al Ryadh, Arabia Saudită. În perioada de 1 an în care am lucrat în restaurant am aflat că am aptitudini și chiar plăcere de a lucra în barul specializat pe băuturi pe bază de cafea din incinta restaurantului. Văzând plăcerea mea în prepararea băuturilor de acest fel, managerul restaurantului m-a înscris la un curs de Barista ținut și recunoscut de cei de la Mauro, Italia. Ani mai târziu, mai exact în 2010, văzând lipsa unei cafenele to go în Iasi, mi-a venit ideea de a combina skill’ul dobândit în Arabia Saudia cu nevoia unui coffee to go și un parteneriat reușit cu Teo, într-un mic bussiness care s-a dovedit a se transforma într-un Brand puternic.
RD: Care este secretul cafelei perfecte?
In spatele unei cafele perfecte stă multă muncă, dăruire, atenție în selecționarea blandului de cafea și multă pasiune în prepararea ei.
RD: Care sunt principalele probleme cu care te-ai confruntat până acum și cum le-ai depășit?
AM: Când am început noi activitatea, antreprenoriatul era văzut mai mult ca definiția unei persoane care nu voia să-ți găsească un job stabil. O problemă majoră cu care ne-am confruntat a fost lipsa de încredere în abilitățile unori tineri de a susține și de a crește un business și încrederea în acei tineri ce l-au construit.
RD: Crezi că felul în care gândești lucrurile și felul tău de a fi au vreo legătura cu succesul tău în business?
AM: Cu siguranță. Foarte des, colegii mă descriu ca fiind o persoană visătoare, prea optimistă și încăpățânată (hai să zicem determinată). Dar acesta este doar un atu în succesul businessului. Susținerea și încrederea lui Teo în planurile noastre a fost mai mult decât un motor către succesul businessului pe care le-am creat. Am gândit mereu că atunci când lucrăm împreună, având un scop comun, nu sunt foarte multe lucruri care ne pot sta în cale.
RD: E ușor să fii antreprenor?
AM: Nu știu dacă descrierea de ușor e potrivit, e mai mult o chestiune de perspectivă. Probleme și obstacole vor fi mereu, însă suntem dispuși să lucrăm la orice problemă apare de-a lungul timpului. Mereu vom fi dispuși să ne adaptăm vremurilor și nevoilor care vor apărea.
RD: Crezi că ai o afacere de succes?
AM: Am pornit de la un espressor împrumutat și aproximativ 700 de euro împrumutați, într-o rulotă abia funcțională din grădina unei case din Copou, lângă Universitate, și în prezent avem un total de 10 cafenele deschise în Iasi și în Cluj Napoca, și un număr de aproximativ 30 de angajați. Eu cred că am putea să ne încadrăm în categoria de afacere de succes.
RD: Ce ți-ar plăcea să faci în afara de businessul actual?
AM: Voluntariat! Și să călătoresc cât se poate de mult în afara țării. Sunt multe lucruri de învătat care pot fi aplicate în Iași sau chiar în toată țara.
RD: Care crezi că este secretul afacerilor de succes?
Dacă este un secret, eu nu l-am aflat încă. Cred, totuși, că nimic nu poate sta în calea unui om hotărât și a visului său. E nevoie de implicare totală și de oameni excepționali care să te urmeze în realizarea visului tău.
RD: Un sfat pentru cei aflați la începutul unei afaceri … în 3 cuvinte.
AM: Există mereu o soluție!