fbpx

Despre start-up-urile care pot transforma destine. Întâlnirea nr. 15 a bizz.club Iași

Despre start-up-urile care pot transforma destine. Întâlnirea nr. 15 a bizz.club Iași

Ultima întâlnire a fost despre puterea start-up-urilor. Despre experiențe personale și de business și despre curajul de a începe.

Te-ai gândit vreodată că destinul tău se poate schimba radical dacă îți depășești temerile, limitele și îți deschizi un start-up?

Un start-up nu e luna de pe cer la care aspiră orice tânăr îndrăgostit (poate și antreprenor) la început de drum. E ceva cât se poate de tangibil, concret și la îndemâna oricui. Singura condiție e să fii motivat într-o anumită direcție și să găsești consultanții potriviți.

 

Alina Jijie, Manager Executiv Eastern Marketing Insights și Adrian Stănescu, director și coordonator de mai bine de 12 ani în domeniul Health&Safety au vorbit la ultima întâlnire despre start-up-urile care pot transforma destine în contextul fondurilor europene. 

Ce înseamnă de fapt un start-up transformațional?

• Tehnologii noi (companiile existente: RD for tehnologii existente; start-up: RD for tehnologii noi)
• Deschide noi piețe: nevoi noi
• Valoare adăugată ridicată (CA mai mare/USD investit)
• Noi locuri de muncă: 50% din job-urile nou crea

Dacă ești curios de impactul pe care start-up-urile din lume îl au, e bine să știi că cifra de afaceri e comparabilă cu bugetul țărilor de G7. Uimitor, nu? 

Dacă e să ne referim la statistica de mai jos, observăm că în țara noastră, rata de creare a firmelor este de de doar 11, 48%, în timp de rata de supraviețuire dupa 3, respectiv 5 ani are o medie undeva la 55%.

La capitolul inovație suntem codași, doar 12,8% din firme inovează. De ce? O fi oare o lipsă de instruire în sensul acesta, antreprenorii nu își asumă riscuri suficiente sau pur și simplu preferă să funcționeze după niște șabloane clasice, despre care consideră ei că funcționează indiferent de context? 

Dacă e să ne raportăm la procentul ratei de supraviețuire a firmelor lucrurile nu stau tocmai rău. Am putea merge pe premisa că lipsa inovării nu afectează drastic o companie. E paradoxal. Însă, dincolo de speculații și interpretări, voi ce credeți?

După întâlnire, am luat și două reacții la cald de la antreprenorii care au fost prezenți. Iată ce au ”declarat” doi oameni de afaceri simpatici și conștiincioși:

Cand simțim că stagnăm, că nu mai identificăm soluții orice am face, e semnalul că am ajuns la un platou în evoluția noastra, la niște limite de mindset pe care ni le-am fixat singuri cu ceva vreme în urmă, când am făcut proiecții de viitor… Acum, e momentul să faci un mic pas înapoi, poate să ceri ajutorul cuiva (coach, mentor, consultant) care să te ajute să conștientizezi momentul și potențialul real de care dispui… E momentul să faci noi proiecții și noi planuri, să te echipezi pentru următoarea escaladare.”

Curaj la deschis start-up-uri. Am rămas uimit sa aflu ca start-up-urile din lume au cifra de afaceri comparabilă cu bugetul țărilor G7, să aflu că ecosistemul de business beneficiază foarte mult de eforturile de cercetare – dezvoltare, de locurile de muncă, de produsele, tehnologiile și piețele nou deschise de start-up-uri, și că finanțarea nu mai e o problemă asa mare, totul este să găsești consultații potriviți.

bizz.club – locul potrivit pentru evoluție

Într-adevăr, toți ajungem într-un moment în care avem senzația că ne-am oprit într-un punct mort. Că nu mai vedem luminița de la capătul tunelului și că evoluția noastră s-a oprit. Dacă se întâmplă asta, primul pas e să conștientizezi, apoi să ceri ajutorul. Clubul nostru este mediul potrivit pentru evoluție, e locul ideal unde poți fi vulnerabil, indiferent dacă ești introverit sau extrovertit, sau mai ales dacă ești introvertit și e locul unde găsești oamenii care te pot ajuta să miști lucrurile și să te (re)descoperi.

În ceea ce privește start-up-urile lucrurile par complicate, dar în fond sunt destul de facile. Trebuie doar să ai curaj și să găsești oamenii potriviți care să te îndrume în direcția corectă.