fbpx

”Acasă nu e un loc, e un sentiment.” Întâlnirea nr. 4 din 2021 a bizz club Iași

”Acasă nu e un loc, e un sentiment.” Întâlnirea nr. 4 din 2021 a bizz club Iași

E puțin peste ora 7. Afară e un aer primăvăratic, stă să plouă.

Ora 7:30. Hotel Unirea. Primii antreprenori se pregătesc să ia micul dejun în ”casă nouă”.

La mezanin se pregătește sala pentru întâlnirea cu numărul 4. Se așază minuțios fișele cu membrii, pixurile bizz club și bilețelele de tombolă.

Un nou decor, noi perspective, același obiectiv: să creăm un context pentru creșterea mediului de antreprenoriat ieșean.

Primii antreprenori își fac simțită prezența în sală.

În timp ce ultimele detalii tehnice sunt puse la punct, ei fac ce știu mai bine: networking. Discută câte-n lună și în stele despre orice, dar mai ales despre business.

Unul îl întreabă pe celălalt dacă și-a făcut tema de acasă (dacă vă amintiți, săptămâna trecută Cristi Bârleanu ne-a provocat să reflectăm fiecare asupra afacerii noastre și să găsim plusuri și minusuri).

Începe. Oana Nicolcea, moderatoarea acestei întâlniri prezintă ce s-a mai întâmplat în istorie pe 4 februarie, ne amintește un citat tare drag nouă ( în legătură și cu noua noastra casă, dar și cu tema întâlnirii), apoi trece la tema de care vă ziceam.

Citatul sună cam așa: “Acasă nu e un loc, e un sentiment“. Într-adevăr, comunitatea noastră e ca o familie, iar oriunde ne mutăm ne simțim ca acasă pentru că sentimentul de apartenență la acest grup e puternic în fiecare dintre noi.

Referitor la temă, surprinzător sau nu, avem niște antreprenori conștiincioși.

Toată lumea și-a făcut temele și au răspuns cu eleganță și asumat la cerințe.

De exemplu, cineva a spus că o decizie neinspirată a fost ca a amânat momentul în care să înceapă afacerea, iar partea bună a fost tocmai că a amânat momentul și că atunci când a pornit afacerea, a început-o de la un nivel mult mai avansat. Tot răul spre bine până la urmă, semn că e înțelept din partea ta să cauți partea bună chiar și într-o decizie aparent neinspirată.

Un alt antreprenor a spus că o decizie mai puțin reușită a fost să își seteze doar un singur target, pentru că în momentul în care l-a ratat nu mai avea altul, iar în ceea ce privește deciziile bune, acceptarea de noi provocări, inclusiv prezența în clubul nostru și accesarea unui proiect pe fonduri europene sunt în top cele mai inspirate decizii pe care le-a luat.

Un lucru e cert: fiecare și-a făcut o analiză obiectivă și au împărtășit atât lucrurile bune, cât și deciziile mai puțin inspirate. Le mulțumim.

Așa putem învăța unii de la alții. Pănă la urmă, atunci când ai curaj să fii vulnerabil, e o dovadă de putere.

Cu temele făcute și învățăturile trase, mergem mai departe la prezentarea invitatului Emilian Tarcan, administrator Casa Albă, o agenție imobiliară de renume.

Emilian a vorbit despre tendințele în imobiliare de anul acesta și ne-a prezentat diferite rapoarte și direcția în care se îndreaptă piața imobiliară din orașul nostru în perioada următoare.

Prezentarea a fost dinamică, informațiile relevante și reacțiile din partea publicului foarte prompte.

Iată câteva idei pe care le-a transmis Emilian:

  • închirierile de apartamente au mers destul de bine în această perioadă, în ciuda contextului în care ne aflăm;
  • apartamentele din centru date spre închiriere sunt ocupate în special de studenții străini de la facultatea de medicină;
  • piața imobiliară din Iași va ajunge la nivelul din vestul țării în momentul în care se va dezvolta și infrastructura orașului;
  • în ceea ce privește achiziția de apartamente, cele mai multe căutări au fost pe segmentul de preț între 0-20.000 de euro;
  • cele mai căutate apartamente pentru închiriere, în funcție de valoarea chiriei sunt cele între 0-150 de euro.

Am stat aproximativ 20 de minute după prezentare pentru a primi întrebările din public, semn că subiectul a trezit interes.

De exemplu, un antreprenor a ridicat următoarea problemă: are un prieten care se chinuie de ceva timp să închirieze un apartament în centrul orașului și nu reușește. Emilian, a lansat câteva ipoteze pentru care nu se întâmplă asta, printre care politica de preț. La final, s-a oferit să-l ajute pe respectivul antreprenor, punându-l în legătură cu cineva din echipa lui.

Un alt antreprenor i-a cerut sfatul lui Emilian în legătură cu o speță mai dificilă. Respectivul antreprenor dorește să achiziționeze un spațiu de la cineva care are probleme cu legea. Emilian s-a arătat rezervat, a spus că e riscant și că, în primul rând, atunci când vrei să faci acest pas trebuie să ceri autorizația de construcție și să-ți iei toate măsurile pentru a preveni eventuale eșecuri.

Am ajuns și la prezentarea lui Mihai Costea, CEO Cosmic Web, o companie de IT care realizează produse software, utilizând tehnologii web.

Iată câteva concluzii la care a ajuns Mihai de-a lungul timpului:

  • Asociază-te cu persoane potrivite, nu încerca să muți munții din loc de unul singur;
  • ”Jumătate din a fi deștept înseamnă să știi la ce nu te pricepi cel mai bine.” Externalizează acolo unde nu ai suficiente cunoștințe;
  • Timpul este o resursă finită, prețuiește-l;
  • Iubește ceea ce faci;
  • Învață să te retragi la timp dintr-un proiect sortit eșecului.

De asemenea, îi mulțumim lui Mihai pentru cele 7 vouchere cadou la Cărturești pe care le-a oferit la tombolă.

Creștem împreună. Învățăm împreună. Răzbatem împreună!

Ne revedem săptămâna următoare cu și mai multă energie, pregătiți să învățăm de la invitații noștri și dornici să ne ajutăm unii pe alții, pentru a evolua.

Te așteptăm și pe tine alături de noi.